News55

Kriget hänger tungt över firanden av id

Muslimer i bön utanför Hagia Sofia i Istanbul, under den första dagen av id. (Foto: Khalil Hamra/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Muslimer världen över högtidlighåller id al-fitr – slutet på fastemånaden ramadan – och på många håll har det blivit ett tillfälle att visa stöd för krigsdrabbade palestinier. När tusentals personer samlades för morgonbön i och utanför Hagia Sofia i Ist…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget hänger tungt över firanden av idKhalil Hamra/AP/TTMuslimer i bön utanför Hagia Sofia i Istanbul, under den första dagen av id.VärldenTT-AP-AFP

Muslimer världen över högtidlighåller id al-fitr – slutet på fastemånaden ramadan – och på många håll har det blivit ett tillfälle att visa stöd för krigsdrabbade palestinier.

När tusentals personer samlades för morgonbön i och utanför Hagia Sofia i Istanbul så hade många med sig palestinska flaggor och det hördes talkörer med stöd för det palestinska folket.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som för fyra år sedan lät återöppna en moské i historiska Hagia Sofia, gjorde också en stödyttring i ett högtidstal där han beskrev situationen i Gaza som “ett blödande sår på mänsklighetens samvete”.

Jag hoppas att id kommer att ge fred, stillhet och välstånd till vårt land, vår nation, den muslimska världen och hela mänskligheten, sade Erdogan.”Inte ett religiöst krig”

Vid böner i Rahma-moskén i Kenyas huvudstad Nairobi sade imam Abdulrahman Musa i sin predikan att församlingen skulle hålla sina “bröder och systrar i Palestina” i tankarna.

De har blivit utsatta för orättfärdiga angrepp och mycket våld medan världen ser på i tystnad, sade han.

I Indonesien samlades stora folkmassor i bön vid de stora moskéerna i huvudstaden Jakarta. På flera håll predikades om stöd till människor som lider i Gaza.

ANNONS

Det här är en tid då muslimer och icke-muslimer bör visa humanitär solidaritet, eftersom konflikten i Gaza inte är ett religiöst krig utan ett humanitärt problem, säger Jimly Asshiddiqie, som leder det högsta rådet i en samordnande muslimsk organisation.Guterres beklagar

FN:s generalsekreterare António Guterres firar inte själv, men skickar sina lyckönskningar till världens muslimer via sociala medier, med ett tillägg där han uttrycker sorg över att man i “Gaza, Sudan och på många andra platser” inte kommer att kunna högtidlighålla fastebrytandet på grund av konflikt eller svält.

Israels anfall mot Gazaremsan har fortsatt utan avbrott. Vid en sönderbombad moské i staden Rafah, i områdets södra ände, samlades människor för bön vid rasmassorna.

Det finns inte mycket att fira för närvarande, sade fyrbarnspappan Ahmed Qishta till AFP:

Vi har förberett karameller och kakor från det stöd vi har fått från FN och nu ska vi ge det till barnen. Vi försöker att vara glada, men det är svårt.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel datum för årets ramadan i faktarutan.

Fakta: Ramadan TT

Det muslimska året följer månens bana runt jorden och därför förflyttas tidsramen för ramadan varje år.

ANNONS

I år inleddes ramadan på kvällen den 10 mars och avslutades på kvällen den 9 april. Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr.

Rättrogna vuxna och friska muslimer fastar då under de timmar då solen är uppe.

Genom att avstå från mat, dryck och sex från gryning till skymning, ska muslimer lära sig tålamod och ödmjukhet, rena själen och begrunda religionens bud.

Det är också en tid för umgänge med familj och vänner.

Den som är sjuk eller har något annat hälsotillstånd som gör fastan skadlig behöver inte fasta. Förutom sjuka kan även gravida, barn och äldre undantas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS