A-
A+

Krigsbrottslingar värvas till brutal reality-tv

En väggmålning med texten 'sätt på din hjärna, stäng av Pink', på en vägg i Serbiens huvudstad Belgrad. Pink är en tv-kanal som sänder både regeringspropaganda och våldsamma realityprogram. Kanalen kritiseras skarpt, framför allt efter de två masskjutningarna i början av maj.
En väggmålning med texten "sätt på din hjärna, stäng av Pink", på en vägg i Serbiens huvudstad Belgrad. Pink är en tv-kanal som sänder både regeringspropaganda och våldsamma realityprogram. Kanalen kritiseras skarpt, framför allt efter de två masskjutningarna i början av maj.
SerbienTT-AFP

I serbisk tv blir kvinnor misshandlade och människor utsätts för pistolhot.

Våldet är inte på låtsas. I realityprogram där deltagare har hämtats bland maffiamedlemmar och krigsbrottslingar kan allt hända.

I ljuset av den senaste tidens masskjutningar höjs röster för att programmen ska förbjudas.

Annons

Den 12 maj samlades tiotusentals människor på Belgrads gator där de krävde ett slut på våldsamma realityprogram i tv.
Den 12 maj samlades tiotusentals människor på Belgrads gator där de krävde ett slut på våldsamma realityprogram i tv.

Alkoholdrivna bråk, slagsmål och skvaller har länge varit vanligt i dokusåpor i hela världen. I Serbien har genren gått ännu längre. Där rekryteras människor från den undre världen, krigsbrottslingar och mentalt instabila personer för att bli stjärnor i reality-tv.

2021 tittade flera dokusåpadeltagare på – utan att ingripa – när en person tog stryptag på en kvinna tills hon blev medvetslös. Händelsen sändes i en av landets mest populära realityprogram.

Programmen som sänds i regeringsvänliga kanaler passar in i det politiska klimatet där aggression till stor del belönas, enligt professor Jelena Djordjevic vid Belgrads universitet. Dokusåporna sänds ofta i samband med bland annat intervjuer med president Aleksandar Vucic eller hans allierade.

Jag tror att de medvetet och strategiskt riktar in sig på de outbildade, ensamma och olyckliga väljare som uppskattar sådana program, säger Jelena Djordjevic.
Det här är ett brutalt sätt att indoktrinera, utfört av dem som sitter vid makten.

Konfrontativ president

De senaste årens allt vanligare våldsinslag har lett till skarp kritik – framför allt efter två masskjutningar i början av maj i år där 17 människor dödades.

Nyligen gick tiotusentals serber ut och krävde ett förbud mot tv-våldet, men högerpopulistiske presidenten Aleksandar Vucic hävdar att protesterna är ett politiskt jippo som syftar till att misskreditera hans regering.

Vi är redo att tala om dokusåporna, men de vill ha mitt huvud. De ville aldrig ha något annat än det, har han sagt i en intervju.

Presidenten har länge varit känd för sin konfrontativa framtoning. Han och företrädare för hans parti kallar ofta politiska motståndare för avskum, tjuvar och pedofiler. Sammanträden i parlamentet domineras ofta av grova förolämpningar.

Rika brottslingar

Sanktionerna under 1990-talet, då Jugoslavien upplöstes, gjorde att brottsliga organisationer kunde ta kontroll över stora delar av ekonomin, och vanliga medborgare vände sig till en svart marknad för att få tag i nödvändiga varor. Det ledde till att personer i kriminella organisationer blev rika, vilket har gett en utbredd uppfattning om att organiserad brottslighet är nära sammankopplad med välstånd.

Men med reality-programmen har personer i den undre världen också kommit direkt in i människors vardagsrum, och deras livsstil marknadsförs som underhållning.

Alla mina dotters vänner vet vilka de (deltagarna) är, och för dem är de bara tv-stjärnor. Inte brottslingar eller hustrumisshandlare, bara stjärnor, säger Dejan Injac som deltog i de stora demonstrationerna mot programmen nyligen.
Jag vill att de förbjuds, helt enkelt. De där människorna kan inte vara förebilder.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.