Krislösningen: Rysslandsmatch på neutral plan

IdrottTT

Enligt regeringens bestämmelser är ryska idrottare just nu inte välkomna in i Sverige.

Därför kan herrlandslagets vänskapsmatch mot Ryssland i oktober flyttas från Solna till neutral plan.

Länderna som är möjliga är Polen, Cypern, Ungern och Grekland, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Annons

Annons

Enligt bestämmelser som gäller om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Kan spela i Polen

I förordningen finns det undantag, men i dagsläget omfattas inte elitidrottare.

Det innebär att flera internationella idrottsevenemang på elitnivå som världscup, VM och EM är hotade – liksom svenska fotbollsherrarnas vänskapsmatch mot Ryssland på Friends arena den 8 oktober.

Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand planerar det svenska landslaget för att spela matchen – som är ett genrep inför Nations League-mötena med Kroatien och Portugal – på neutral mark i dagsläget.

Även U21-landslagets EM-kval mot Armenien i Helsingborg den 13 oktober kan flyttas.

Som det ser ut just nu kan vi inte spela dessa matcher i Sverige, utan kommer få spela på neutral mark. Länderna som är möjliga är Polen, Cypern, Ungern och Grekland, men det kan också ändras, säger han.

Dessa länder har, via det europeiska fotbollsförbundet Uefa, erbjudit sig att arrangera matcher som inte kan spelas i värdlandet på grund av coronakrisen. Gemensamt för länderna är att smittspridningen är relativt låg.

SvFF kontaktade regeringen i slutet av augusti för att få ett undantag från inreseförbudet, men har ännu inte fått något svar.

Vi tycker det är rimligt att professionella fotbollsspelare betraktas som högkvalificerade arbetstagare. Förbundet och UEFA tillämpar ett mycket strikt protokoll, och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskategori är i närheten av för att minimera smittrisken.

Annons

Annons

RF vill se ändring

Håkan Sjöstrand och Svenska fotbollförbundet har Riksidrottsförbundet med sig i frågan. RF kräver nu en ändring av förordningen och under måndagen skickades synpunkter in till regeringen.

"Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter. Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning", säger Björn Eriksson i ett uttalande.

Bland de berörda idrottsevenemangen närmsta tiden finns även Swedish Open i bordtennis 3-6 oktober och världscupen i skidskytte i Östersund i december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons