A-
A+

Krisråd: Ha kontanter och förnödenheter hemma

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att man har kontanter och förndödenheter hemma. Arkivbild.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att man har kontanter och förndödenheter hemma. Arkivbild.
SamhälleTT

Vad händer om bankkorten slutar fungera i ett av världens mest kontantfria länder?

En ny studie finansierad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att kontanterna ännu inte har spelat ut sin roll i Sverige.

Annons

Annons

Annons

Annons

I studien har forskare vid Skövde högskola tittat på vad som skulle hända om kortbetalning och tjänster som Swish ligger nere i flera dagar.

Genom rollspel och datorsimuleringar – och viktiga aktörer som kommuner, matbutiker och bensinmackar – har man fått fram olika scenarion.

"Detta projekt har genom att simulera ett stopp i kortsystemet fungerat som en övning i att fatta rätt beslut om en sådan kris skulle uppstå. Forskarna har lyckats föra samman de viktigaste aktörerna på området och i olika delar av Sverige, redan det är en vinst", säger Jonas Milton, programansvarig vid enheten för inriktning av beredskapsplanering, enligt MSB:s hemsida.

Studiens resultat har kokat ned i en rekommendation från MSB: ha kontanter i mindre valörer samt förnödenheter hemma.

"Det ökar möjligheten att klara sig under exempelvis en längre störning i betalsystemet. Kontanter är dock inte enskilt den enda lösningen utan endast ett komplement. Ju fler alternativa sätt att betala man har som privatperson desto bättre klarar man sig", säger Jonas Milton.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss