A-
A+

Kristersson: Hoppas alla förstår allvaret

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen har hållit sammanträde med riksdagens utrikesnämnd för att informera om arbetet med anledning av det försämrade säkerhetsläget, meddelar statsministern.

Annons

Regeringen har i dag, precis som vid tidigare tillfällen, givit partiledarna och andra ledamöter en detaljerad bild av läget. Jag både tror och hoppas att alla förstår allvaret av situationen och på olika vis agerar för Sveriges bästa, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på måndagens presskonferens.

Utrikesnämnden leds av kung Carl Gustaf i rollen som ordförande och samtliga riksdagspartier närvarar.

Statsministern betonade än en gång att svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten följer utvecklingen noga och att planerade dåd avvärjts. Några konkreta hotsituationer vill han inte beskriva, utan säger att Säkerhetspolisen beskrivit hot "både från organisationer med stor potens att göra saker och väldigt många andra".

Men de är också noga med att säga att det inte är en enskild hotsituation som ligger bakom det här (den ökade terrorhotnivån), utan det är väldigt mycket och väldigt riktat mot Sverige, säger Kristersson.

Terrororganisationen al-Qaida har den senaste tiden uppmanat till terrordåd mot Sverige. Tidigare under måndagen rapporterade Ekot i Sveriges Radio att en grupp med anknytningar till al-Qaida kommit med nya terrorhot mot Sverige efter koranbränningarna.

Jag har blivit informerad om just detta. Det bekräftar ganska väl den bild vi har sett. Det är väldigt många hot och framför allt säkerhetspolisen analyserar noga vilka som både har förmåga och ambition att göra något, säger Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.