A-
A+

Kristersson: Redo säga ja till pristak för gas

Statsminister Ulf Kristersson (M) intervjuas efter sitt premiärmöte med riksdagens EU-nämnd, inför EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) intervjuas efter sitt premiärmöte med riksdagens EU-nämnd, inför EU-toppmötet i Bryssel.
EUTT

Den nya regeringen är beredd att diskutera ett pristak i EU för gas för att på så vis kunna påverka elpriserna i Sverige.

Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) när han möter riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Annons

Annons

Han tillträdde i tisdags – och gör EU-debut på torsdagen, på EU-toppmötets första dag i Bryssel. Det blir en internationell rivstart som statsminister.

Dessutom passar han på att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel före toppmötets inledning.

Sverige ska vara en aktiv och pådrivande kraft i EU, säger Kristersson om den nya regeringens EU-linje.

Konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina, inte minst för energiförsörjningen, kommer att dominera stort när Kristersson får göra premiär bland EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel.

"Enigheten ska bestå"

Rysslands eskalering är, enligt Ulf Kristersson ett tecken på att stödet som USA, Sverige och EU ger har avgörande betydelse. Och EU:s enighet gentemot Ryssland är grundläggande.

Vi kommer att göra allt vi kan för att den enigheten ska bestå, säger statsministern.

Timmarna före samrådet med EU-nämnden hade han ett första telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På TT:s fråga om han kunde lova mer vapen från Sverige till Ukraina (före valet krävde Moderaterna att Sverige omgående skulle skicka artillerisystemet Archer) säger han att analys pågår om vad bidraget kan bli.

Jag kunde lova det jag sade i regeringsförklaringen, att vi vill mera, vi har mer att bidra med och att det just nu pågår en analys.

Archer ingår i den analysen, som Försvarsmakten ska leverera sin bedömning om den 25 oktober.

I ett inbjudningsbrev till Kristersson och de övriga 26 EU-ländernas stats- och regeringschefer inför toppmötet skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel om vad han förväntar sig av de tillresande vad gäller energipolitik.

"Vi måste agera med yttersta skyndsamhet. Särskilt måste vi intensifiera arbetet på våra tre huvudspår: att minska efterfrågan, garantera leveranssäkerheten och hålla nere priserna".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i tisdags kommissionens senaste förslagspaket på energiområdet, som toppmötets deltagare genast ska få diskutera. Det handlar bland annat om gemensamma gasinköp, obligatoriskt hjälpande av varandra och möjlighet att införa pristak på gas i ett eventuellt nödläge.

Annons

Annons

Diskutera pristak

Statsministern säger att det är viktigt att försöka bryta kopplingen mellan höga elpriser och ett pristak på gas. Därför är regeringen, uppger han, beredd att diskutera ett eventuellt pristak på gas. Ett tak skulle kunna dämpa de svenska elpriserna.

Vi är för det, men vi är också beroende av att andra länder som är mer gasberoende än Sverige kan enas, säger Kristersson.

Han vill att det kombineras med åtgärder som dämpar efterfrågan. Han avvisar tankar om att EU-länderna ska skjuta till extra pengar från medlemsländerna för att betala ett pristak.

Mötena i Bryssel blir också en första viktig förberedelse för vad som väntar efter årsskiftet – då ska Sverige under ett halvår leda arbetet i EU:s ministerråd där de 27 medlemsländernas regeringar har företrädare. I arbetet ingår bland annat att förhandla fram kompromisser om stora lagstiftningspaket med EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.