Kristersson: Vi behöver en ny coronastrategi

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt sommartal i hemorten Strängnäs.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt sommartal i hemorten Strängnäs.
PolitikTT

Sverige måste få en ny coronastrategi. Det är de som är smittade och sjuka som ska isoleras, inte de äldre.

Det säger Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt sommartal.

Annons

Annons

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller ett digitalt sommartal, via Facebook och Youtube, i sitt hem i Strängnäs.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller ett digitalt sommartal, via Facebook och Youtube, i sitt hem i Strängnäs.

Han inleder sitt tal med att berätta om sin mor som gick bort i våras på ett äldreboende i sviterna av covid-19.

Jag känner verkligen med er som har tvingats leva månad efter månad isolerade från barn, barnbarn och vänner. Så får det bara inte fortsätta, säger Kristersson.

Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att utöka testning och smittspårning, men Moderatledaren anser att det inte räcker med att som nu sker låta de smittade själva sköta smittspårningen.

Systematiskt arbete

Det behövs ett mycket mer systematiskt smittspårningsarbete. Det är många som vittnar om att de inte alls får några tydliga krav på sig att smittspåra på individnivå. Det är som med testningen, det kräver ett logistiskt system som vi inte har men som måste skapas, säger Kristersson till TT efter sitt tal.

Om det krävs, så ska man tvinga smittade och sjuka att isolera sig, anser Kristersson.

Jag tror att många kommer göra det här frivilligt, men om det krävs kan man tänka sig att man har ett lagstiftningskrav på detta, att det är det som gäller om man blir smittad. För konsekvenserna för alla äldre som inte får bli smittade blir så stora, säger han.

Annons

Annons

Tyska modellen

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarade i Agenda i söndags den svenska modellen att låta de smittade själva sköta smittspårningen. Han trodde inte att den tyska modellen, där sjukvårdspersonal sköter det, är bättre.

Han verkar tycka att det här sker ganska mycket redan, men mitt och mångas intryck är att det inte alls sker med den systematik som det skulle kunna ske på, säger Kristersson.

I sitt tal i övrigt angrep Kristersson regeringen för att inte ta problemen och framtidsfrågorna i Sverige på allvar.

Vilhelm Moberg sade en gång att Socialdemokraterna bara har två idéer: att ta makten och att behålla den. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu, säger Kristersson.

Svenska terrorister

Framför allt angrep han regeringen för att inte göra något åt skjutningarna och de kriminella gängen. Han påminde om att det varit 210 skjutningar och 24 döda i år, varav flera barn.

Stefan Löfven leder inte arbetet mot de kriminella gängen. Först såg han dem inte komma. Nu saknar han kraften och den konkreta politiken. Han sitter bara ordförande i en diskussionsklubb med 73 punkter på dagordningen, säger Kristersson.
Det här är inte några vanliga småskurkar. De dödar barn och sätter skräck i hela bostadsområden. Gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Därför måste de mötas med den fulla kraften i vår demokrati, säger Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons