A-
A+

Kritik mot salvadoransk militär på gatorna

Militärer bevakar San Salvadors gator. Arkivbild.
Militärer bevakar San Salvadors gator. Arkivbild.
El SalvadorTT-AP

De senaste två dagarna har 30 personer dött i våldsdåd i El Salvadors huvudstad San Salvador, och nu har polisen fått hjälp av militär för att stävja det uppblossade våldet.

Men kritiker kallar tilltaget för en pr-kupp från presidentens sida.

Annons

Annons

Militär spärrade under torsdagen av infarter till några av San Salvadors fattigaste områden, och polis gick från dörr till dörr i utsatta områden för att hitta medlemmar av de ökända gäng som tros ligga bakom det ökade våldet.

"Vi vet vilka de mörka krafterna är som vill ta oss tillbaka till det förflutna, men den här regeringen kommer inte att tillåta det", skriver president Nayib Bukele på Twitter.

För sex år sedan låg dödstalen på mellan 15 och 20 omkomna varje dag, mycket tack vare gängstrider. Sedan dess har siffrorna sjunkit till i genomsnitt 3,8 dödade per dag – fram till veckans nya våldsutbrott.

Men kritiker och oppositionen hävdar att militärens närvaro är ett pr-trick för att flytta fokus från ett kritiserat lagförslag Bukele lade fram tidigare i veckan, och att våldet är en protest mot lagen.

Om förslaget blir lag skulle det i praktiken förbjuda utländsk finansiering eller donationer för alla icke-parlamentariska organisationer som anses politiska, vilket även skulle kunna gälla medborgarrättsorganisationer.

Förslaget förväntas antas i parlamentet, där Bukeles parti Nya idéer (Nuevas ideas) har egen majoritet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.