A-
A+

Kritik mot "storstadsfixering" hos SVT och SR

SVT och SR kritiseras för att vara storstadsfixerade. Arkivet.
SVT och SR kritiseras för att vara storstadsfixerade. Arkivet.
KulturTT

Sveriges Television och Sveriges Radio lever inte upp till sitt uppdrag. Stockholms- och storstadsfixeringen är för stark, menar Teater Västernorrlands chef Kristoffer Berglund.

Annons

Annons

När jag räknar SR:s kulturrecensioner mellan 2021 och 2023 är 24 av 38 gjorda i Stockholm och ingen i Norrland, säger Kristoffer Berglund till Sundsvalls Tidning.

Berglund har debatterat frågan i såväl public service som i andra medier.

Måns Hirschfeldt, programchef på Sveriges Radios kulturredaktion, håller inte med om kritiken. Han hänvisar bland annat till att kulturredaktionen har reportrar i både Umeå och Luleå.

Men Berglund står fast vid sin kritik.

Det görs i viss mån reportage i lokala kanaler och i vissa program. Men det som saknas är recensioner, som är viktiga för att sätta ett värde på det som produceras, säger han.

Hans engagemang i började när han såg att 8 av 14 föreställningar som ska visas på Scenkonstbiennialen den 30 maj till 4 juni är från Stockholm. Övriga sex är även de från storstäder.

Enligt Berglund beror det på vad som syns i riksmedierna. Där tycker han att SVT och SR har ett extra stort ansvar, eftersom deras uppdrag är spegla hela landet.

Människors uppfattning om vad som är kvalité påverkas av mediernas urval. Det man väljer bort, det finns inte, säger Kristoffer Berglund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.