A-
A+

Kritikerna: Hanks gör inga misstag

Mariana Treviño och Tom Hanks spelar grannar i 'A man called Otto'. Pressbild.
Mariana Treviño och Tom Hanks spelar grannar i "A man called Otto". Pressbild.
FilmTT

Ett njutbart och rörande om än förutsägbart porträtt av en man i sorg. Så kan recensionerna av "A man called Otto" sammanfattas.

Annons

Annons

Tom Hanks och sonen Truman Hanks vid premiären av 'A man called Otto' i London.
Tom Hanks och sonen Truman Hanks vid premiären av "A man called Otto" i London.

Den amerikanska versionen av svenska succéfilmen "En man som heter Ove" – om en vresig och självmordsbenägen änkling som lär sig att omfamna livet igen – går upp på de amerikanska biograferna efter nyår med Tom Hanks i huvudrollen.

Och att Hanks är rätt person för rollen som den misantropiska enstöringen Otto Anderson är recensenterna eniga om. Hanks gör inga misstag, dock saknar filmen modet att fullfölja "det giftiga spåret", skriver Variety :

"Filmen inleds rotad i den verkliga världen men förvandlas snabbt till en blödig och försonande saga där allt skruvas ett snäpp för mycket."

"Glädjer få"

Enligt recensenten försöker "A man called Otto" så hårt att behaga publiken att "den sannolikt kommer att glädja ytterst få". Tom Hanks hade helt enkelt förtjänat en bättre film, lyder slutsatsen.

The Hollywood Reporter är mer positiv i sina omdömen:

"Trailern till 'A man called Otto' inbjuder oss till att bli kär i den vresigaste mannen i Amerika. Och fanns det egentligen några tvivel om den saken med tanke på att han spelas av Tom Hanks?"

Förutsägbarheten gör dock inte resan mindre njutbar eller rörande tack vare filmens berättarstruktur och Hanks bestående dragningskraft, menar recensenten.

"Till skillnad från den svenska versionens huvudrollsinnehavare Rolf Lassgård, som hade en genuint skrämmande framtoning, är Hanks aldrig riktigt övertygande som evigt förorättad och fientligt inställd änkeman som tar ut sin sorg över hustruns död på världen. Men man kan känna hur mycket han njuter av att utmana sin populära image och man följer gärna med på åkturen", skriver The Hollywood Reporter.

Annons

Annons

"Mer extravagant"

I en ganska kort recension konstaterar The New York Times recensent att "A man called Otto" är svulstigare och mer extravagant än den svenska förlagan och att Tom Hanks gör sitt bästa för att spela grinig.

Regissören Marc Forster får beröm för sitt sätt att hantera den tillbakablickande delen av filmen (där huvudrollsinnehavarens son Truman Hanks för övrigt spelar en den unge Otto), men att det annars är självklarheter som härskar i filmen.

"A man called Otto" har svensk biopremiär den 13 januari. Filmen fick en smygpremiär i USA före nyår för att kvalificera sig för Oscarsnomineringarna innan den även där går upp på biograferna samma dag som i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.