A-
A+

Kritikstorm efter stjärnans Kina-ursäkt

Vin Diesel och John Cena i filmen 'F9'.
Vin Diesel och John Cena i filmen "F9".
FilmTT

Skådespelaren och brottaren John Cena har hamnat i dubbelt blåsväder efter ett uttalande till en taiwanesisk tv-kanal – och för sin ursäkt till Kina för samma uttalande.

Annons

Annons

Annons

Annons

Cena spelar en av huvudrollerna i kommande Fast & furious-filmen "F9" och under en intervju med taiwanesiska TVBS inför filmens premiär sade han att Taiwan skulle bli "det första landet" som skulle visa filmen, rapporterar amerikanska medier.

Intervjun, som gjordes på mandarin, spreds till Kina, där myndigheterna var allt annat än glada. Pekingregimen anser att Taiwan är en del av Kinas territorium och inte en egen suverän stat.

"Förlåt, förlåt"

Kina är också en mycket viktig marknad för Hollywood och uttalandet riskerar att leda till bojkott av filmen i Kina. I tisdags publicerade Cena därför en ursäkt på sociala medier. I ett videoklipp på den kinesiska mikrobloggen Weibo ber han på mandarin Kina och det kinesiska folket om ursäkt.

Det jag måste säga nu är väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt viktigt: Jag älskar och respekterar Kina och det kinesiska folket. Jag ber väldigt, väldigt mycket om ursäkt för mitt misstag. Förlåt, förlåt, jag ber om ursäkt, säger han.

Nu återstår det att se om stjärnans ursäkt räcker. För vad han inte säger är att Taiwan är en del av Kina, och många kineser uppges vara besvikna över att stjärnan inte går tillräckligt långt.

Samtidigt får han kritik i USA för att ha vikt sig för Kina, såväl bland fans som politiker. "Patetiskt", skriver till exempel den republikanske representanthusledamoten Tom Cotten på Twitter.

Annons

Annons

Spelat in 1,3 miljarder

De två senaste "Fast & furious"-filmerna spelade båda in mer pengar i Kina än i USA och filmbolaget Universal Pictures vill inte riskera att gå miste om världens största filmmarknad.

Ett pr-event i Shanghai ställdes in förra veckan med hänvisning till ett säkerhetshot och i stället fick stjärnan Vin Diesel hålla en presskonferens där han sade att han hade bett Universal att låta filmen ha världspremiär i Kina som ett tack till de kinesiska fansen.

Kina drar sig inte för att med kort varsel förbjuda filmer, vilket bland annat "Nomadland" och "Mulan" fått känna av bara det senaste året. "F9" fick dock kinesisk premiär i fredags har redan dragit in motsvarande 1,3 miljarder kronor i landet.

I Taiwan har filmen ännu inte haft premiär. Den skulle ha gått upp på biograferna där den 18 maj, men har skjutits upp, officiellt på grund av coronapandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!