A-
A+

Kritiserad politiker Sri Lankas näste president

Lankeser vid en fredlig sittprotest med krav på Ranil Wickremesinghes avgång under onsdagen, då han i parlamentet valdes till president.
Lankeser vid en fredlig sittprotest med krav på Ranil Wickremesinghes avgång under onsdagen, då han i parlamentet valdes till president.
Sri LankaTT-AP-AFP

Parlamentet har röstat: Ranil Wickremesinghe blir Sri Lankas president och är tänkt att leda landet ut ur den svåra ekonomiska och politiska kris som ledde till den tidigare presidentens avgång.

Vår splittring är nu över, säger han efter segern.

Annons

Annons

Ranil Wickremesinghe, 73, tillsattes som tillförordnad president då Gotabaya Rajapaksa avgick från posten förra veckan efter omfattande och långdragna demonstrationer i landet.

Nu har parlamentet med stor majoritet beslutat att han ska ta över presidentposten och får sitta resten av Rajapaksas ämbetsperiod som avslutas 2024.

Absolut majoritet

I omröstningen valde parlamentsledamöterna mellan de tre kandidaterna och Wickremesinghe fick 134 av rösterna. Hans främsta utmanare Dullas Alahapperuma fick 82 och vänsterledaren Anura Dissanayak tre. Bara ett litet antal ledamöter hade öppet meddelat att de skulle rösta för Wickremesinghe, antagligen på grund av den omfattande kritiken mot honom.

Efter segern uppmanade Wickremesinghe Alahapperuma att ansluta sig till honom "och arbeta tillsammans för att föra landet ur krisen vi står inför".

Wickremesinghe sade i sitt korta tal att han hoppas bli insvuren senare under onsdagen. Han kommer sedan att välja en premiärminister och bilda en ny regering.

Annons

Annons

Bevakad omröstning

Wickremesinghe är dock impopulär hos folket och under protesterna har det även ställts krav på hans avgång, eftersom han av många ses som en arvtagare till Rajapaksa.

Utanför parlamentet vaktade hundratals beväpnade soldater och poliser under omröstningen.

Tidigare presidenten Gotabaya Rajapaksa flydde landet förra veckan och avgick efter flera månader av protester som kulminerade i en stormning av bland annat presidentpalatset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.