Kroggäster beter sig illa mot kontrollanter

Otrevliga gäster ifrågasätter kommunernas kontrollanter, framför allt i Göteborg, visar TT:s rundringning bland de tre storstäderna. Arkivbild.
Otrevliga gäster ifrågasätter kommunernas kontrollanter, framför allt i Göteborg, visar TT:s rundringning bland de tre storstäderna. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Verbala påhopp från kroggäster har blivit vardag för inspektörerna i Göteborg.

Det händer i princip varje natt som de är ute, säger avdelningschefen Angelica Winter till TT.

Även i Stockholm och Malmö finns otrevliga krogbesökare.

Annons

Annons

Med handsprit överallt och utglesade bord har restauranger, barer och kaféer hållit öppet under coronapandemin. Kommunerna i sin tur skickar ut personal från miljöförvaltningen, som ska inspektera om Folkhälsomyndighetens regler följs.

Men alla verkar inte uppskatta besöken.

Vi har sett hur våra inspektörer blir ifrågasatta av allmänheten när de är ute. De blir påhoppade och ifrågasatta om vad vi gör där ute. säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Polisanmälan mot vakter

Påhoppen sker enligt Winter i princip varje natt som inspektörerna är ute på en rond.

Vi har inte haft allvarliga hotbilder varje gång mot våra inspektörer, men de blir ifrågasatta och även filmade av allmänheten.

TT: Har ni gjort någon polisanmälan i något fall?

Ja, vi har gjort en anmälan som utreds just nu. Jag kan inte gå in i detaljer, eftersom det är belagt med förundersökningssekretess, men i det här fallet handlar det om vakter som varit hotfulla mot vår personal, säger Angelica Winter.

Annons

Annons

Het diskussion

I Stockholm har man också varit med om otrevliga gäster, men mer sällan.

Överlag går det bra, måste jag säga. Men det sker ibland att de ifrågasätter vad vi gör där, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Det är framför allt under sena kvällar som berusade gäster tar sig ton, enligt Brådenmark. Inspektörerna i Stockholm har vänt på klacken vid ett tillfälle då en "het diskussion" uppstått, men då var det med en krögare.

Även i Malmö har inspektörerna varit med om ifrågasättande gäster:

Det har förekommit vid enstaka tillfällen, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen.

"Gästerna har tröttnat"

Angelica Winter i Göteborg säger att kommunen inte accepterar hot eller våld mot medarbetarna.

Kan man inte låta oss göra vårt jobb så riskerar vi att få stänga ner verksamheter, och det vill vi inte.

I höst kommer inspektionerna i storstäderna att fortsätta, då kommunerna fortfarande har en del anmärkningar om trängsel – men även om gäster som inte följer reglerna.

Jag tycker mig ha sett en tendens framför allt framåt slutet av sommaren. Det känns som att gästerna har tröttnat på att följa restriktionerna, säger Angelica Winter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons