A-
A+

Kryptoras när El Salvador öppnade upp för bitcoin

Lantbrukare med protestskyltar mot beslutet att införa bitcoin som betalvaluta i El Salvador.
Lantbrukare med protestskyltar mot beslutet att införa bitcoin som betalvaluta i El Salvador.
EkonomiTT-Reuters

Kryptovalutan bitcoin rasade mer än 17 procent under ett par timmars handel och invånare i El Salvador gick ut i stora demonstrationer. Landets försök att göra bitcoin till officiell valuta har fått en minst sagt skakig start.

Annons

Annons

Den senaste tiden har bitcoin stigit i värde och åter pendlat över 50 000-dollarstrecket men under natten försvann den senaste tidens uppgång när kryptovalutan först rasade till 43 000 dollar för att under morgonen återhämta sig något.

Totalt handlar det dock enligt tidningen Fortune om en total värdeminskning på svindlande 410 miljarder dollar för kryptovalutor under det senaste dygnet. Flera stora aktörer som exempelvis Coinbase har rapporterat förseningar och problem med kryptotransaktioner, detta samtidigt som nu El Salvador blivit första land att använda just bitcoin som betalmedel.

Premiären gick dock långtifrån smärtfritt. Landets invånare ska kunna ladda ned en digital plånbok, Chivo, för att kunna använda bitcoin som betalmedel. Överbelastning i systemet fick dock landets regering att tillfälligt stänga ned Chivo för att kunna utöka kapaciteten på dataservrar.

Ytterligare ett problem var dock att appen inte fanns tillgängliga i några av de större digitala butikerna, till exempel Apples Appstore.

Försöket med bitcoin som betalmedel har dock mötts av stora protester bland landets invånare, bland annat ett demonstrationståg på 1 000 personer mot vad man menar inte fungerar för vanligt arbetande folk utan mera för investerare som vill spekulera med kryptovalutor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!