A-
A+

Kuleba: Finns inget att diskutera med Ryssland

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
UkrainaTT-AP-AFP

Fler och fler dödsoffer grävs fram ur betongresterna av det bostadshus i norra Donetsk som sköts sönder i helgen.

Men det finns inget att diskutera vad gäller eventuella fredsförhandlingar med Ryssland, anser Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Annons

Annons

Sökarbete och röjning i rasmassorna av det sönderskjutna femvåningshuset i Tjasiv Jar. Bilden togs i måndags.
Sökarbete och röjning i rasmassorna av det sönderskjutna femvåningshuset i Tjasiv Jar. Bilden togs i måndags.
Lägenhetshus i Sievjerodonetsk, som var skådeplats för intensiva strider i flera veckors tid innan Ryssland tog kontroll. Bilden togs under en rundtur som arrangerades av Rysslands försvarsdepartement.
Lägenhetshus i Sievjerodonetsk, som var skådeplats för intensiva strider i flera veckors tid innan Ryssland tog kontroll. Bilden togs under en rundtur som arrangerades av Rysslands försvarsdepartement.

Femvåningshuset i Tjasiv Jar besköts från ryskt håll sent i lördags kväll, enligt Ukraina. I ett första skede sades dödsoffren vara minst tio, men räddningsarbetare har hittat långt fler under de senaste dagarnas röjning i rasmassorna.

Hittills har 47 personer hittats döda, enligt den ukrainska räddningstjänsten. Nio personer har hittats vid liv. Det gör att det sannolikt är ett av de dödligare angreppen mot civila hittills i kriget.

"Inget att diskutera"

Tjasiv Jar ligger i det område i norra Donetsk som Ryssland väntas försöka avancera mot från det nyligen erövrade Sievjerodonetsk.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att det inte finns något att förhandla med Ryssland om.

För tillfället pågår inga fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, på grund av Rysslands inställning och fortsatta aggression mot vårt land. Så det finns verkligen inget att diskutera, säger Kuleba enligt CNN.

Kuleba tonar också ner uppgifter om att omvärlden skulle vara trött på kriget.

Annons

Annons

Krater efter smäll

Natten till tisdag skedde en stor explosion i Nova Kachovka i Cherson-regionen i syd. Byn ligger i den ockuperade delen av regionen, drygt fem mil öster om storstaden Cherson och norr om den sedan tidigare annekterade Krimhalvön.

Från ukrainskt håll sägs att det var ett ryskt ammunitionslager som besköts och förstördes. Satellitbilder som togs före smällen visar en större lageranläggning. Bilder som tagits efteråt visar en stor krater.

Att ukrainska styrkor lyckas träffa en byggnad på det avståndet tyder på att de sköt med det avancerade raketartillerisystemet Himars, som de fått till skänks av USA.

I Rysslands statsstyrda medier sägs att det var ett gödsellager som anfölls, varpå en marknad, ett sjukhus och flera bostadshus skadades. Enligt dessa uppgifter dödades också sju personer.

Ukraina har under de senaste veckorna bedrivit en motoffensiv mot de ryskockuperade områdena i södra Ukraina, medan de ryska styrkorna har lagt mycket av sin kraft på strider i öst.

Skjuts här och var

Sent på tisdagen ljöd smällar i den sedan länge ockuperade staden Luhansk, i regionen i östra Ukraina med samma namn. Smällarna dokumenterades i sociala medier.

En talesperson för det ryskskapade separatiststyret, Andrej Marotjko, säger att ukrainska styrkor har orsakat deras luftvärn stora skador, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Inget har ännu sagts från ukrainskt håll om detta.

Ukraina meddelar att 16 civila personer har dödats i ryska anfall under det senaste dygnet. Byar och städer i nordöst, sydöst och syd har beskjutits från ryskt håll.

Den kommande veckan lär Ryssland ta kontroll över flera mindre orter i Donbass i öst, enligt den senaste analysen från Storbritanniens försvarsdepartement. Två sådana orter lär bli Siversk och Dolyna, som ligger på vägen mot de mer befästa städerna Slovjansk och Kramatorsk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.