A-
A+

Kung Charles lovar att tjäna sitt folk livet ut

Charles III håller sitt första tal som kung.
Charles III håller sitt första tal som kung.
StorbritannienTT

Kung Charles III höll sitt första tal till nationen ett drygt dygn efter moderns, drottning Elizabeths, död.

Mitt löfte om att tjäna er livet ut förnyar jag i dag, sade kungen från Buckingham Palace i London.

Annons

Annons

Charles III var samlad.

Jag talar till er i dag med den djupaste sorg. Hennes majestät drottningen, min älskade mamma, var en inspiration och en förebild för mig och alla i min familj, inledde kungen lågmält i det tal som sändes i Storbritannien, i samväldets många länder och runt om i världen.
Drottning Elizabeths liv var ett liv väl levt.

Det var första gången som Charles talade offentligt sedan beskedet om drottning Elizabeths död på torsdagskvällen.

Det förinspelade talet, traditionellt utsänt av public servicebolaget BBC, hölls klockan 19 på fredagen. Kungens minnesord ramades in av en minnesgudstjänst i Sankt Paulskatedralen i centrala London, inför en fullsatt församling med människor som på något sätt representerade alla de invånare som kungen nu ska tjäna.

Gudstjänsten avslutades med att "God save the king" för första gången på länge sjöngs offentligt.

Kung Charles satt vid ett skrivbord, klädd i svart kostym och svart slips och med Elizabeths porträtt i svart ram bredvid sig. På bilden bar hon färgglad turkos dräkt och hatt med röd blomma.

Radiotal från Kapstaden

Kung Charles hänvisade sedan till ett ögonblick som kommit att prägla drottning Elizabeths liv, när hon tvingades att ta över efter fadern, kung George VI, när han dog 1952.

Det handlade om ett tal som hans mor höll från Sydafrika:

1947, på hennes 21:a födelsedag, lovade hon Samväldets länder i en radiosändning från Kapstaden att hon skulle viga sitt liv – om än kort eller långt – att tjäna sitt folk.
Det var mer än ett åtagande, det var ett djupt personligt löfte som kom att prägla hela hennes liv, fortsatte kungen i det lågmälda talet.

Kung Charles III fortsatte att läsa sina minnesord:

När drottningen besteg tronen levde Storbritannien och världen fortfarande med efterdyningarna från andra världskriget och i spåren av gamla tider. Under de senaste 70 åren har vi sett hur vårt samhälle förändrats till att bli ett med många kulturer och trosinriktningar.

Kungen bekände sig sedan till Church of England, "den kyrka där min tro är så djupt rotad", och som en brittisk monark måste göra.

Annons

Annons

Ny prins av Wales

Därefter talade kung Charles om några praktiska detaljer, där han tackade sin fru Camilla sedan 17 år för allt stöd.

Hans äldsta son William, nu tronarvinge, får ny titel:

I dag blir han prins av Wales, en titel som jag stolt fått bära under en stor del av mitt liv.

Han sände också sina lyckönskningar till sonen Harry och hans fru Meghan, något som sågs som betydelsefullt då sonens relation till resten av kungafamiljen varit ansträngd.

Jag vill uttrycka min kärlek till dem, när jag önskar dem lycka till när de bygger ett nytt liv på andra sidan Atlanten.

Men kung Charles avslutade med en personlig reflektion:

Till min älskade mamma, när du nu anträder din sista resa till min kära pappa, så vill jag bara säga: tack. Och låt svävande änglar sjunga dig till vila.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.