A-
A+

"Kungen" och "Prinsen" döms till fängelse

Två före detta Stockholmsadvokater döms till fängelse. Arkivbild.
Två före detta Stockholmsadvokater döms till fängelse. Arkivbild.
BrottTT

De två tidigare advokaterna "Kungen" och "Prinsen", som kopplats till det kriminella Vårbynätverket, döms för allvarliga brott.

"Kungen" anses skyldig till förberedelse till mord och får fängelse i sex år.

Annons

Annons

Medlemmar i Vårbynätverket har bland annat dömts för mordförsök mot fienden, synnerligen grova narkotika- och vapenbrott och en kidnappning där flera rapartister varit inblandade. Arkivbild.
Medlemmar i Vårbynätverket har bland annat dömts för mordförsök mot fienden, synnerligen grova narkotika- och vapenbrott och en kidnappning där flera rapartister varit inblandade. Arkivbild.

"Prinsen" döms för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud, enligt Södertörns tingsrätt. Han får fyra års fängelse.

Enligt domstolen är det klarlagt att den 42-årige så kallade ”Kungen” ska ha hjälpt till att planera ett mord. På en Encrotelefon har han fört diskussioner om att samla in pengar och vem som skulle utföra mordet.

"Den 42-årige mannen har haft full insikt i att det fanns en tydlig mordplan och hans agerande var en central del i planeringen av brottet", säger rådmannen Szilárd Rado i ett pressmeddelande.

Utnyttjat sin ställning

Mordplanerna var riktade mot en person som satt i fängelse. Trots att mordet aldrig genomfördes fanns det fara för att det skulle fullbordas, konstaterar rätten.

Den 29-årige "Prinsen" döms för att ha gett råd till ledande personer inom Vårbynätverket om hur de skulle undvika att bli upptäckta av polisen när de skötte sin narkotikahandel.

Domstolen framhåller att männen utnyttjat sina ställningar som advokater och missbrukat det särskilda förtroende som detta innebär. Agerandet ses som "oerhört allvarligt" av rätten och är också något som höjt straffet.

Åklagare Ewamari Häggkvist är nöjd med de delar där männen döms, men ställer sig frågande till att de frias för skyddande av brottsling.

Om tingsrättens tolkning av paragrafen är riktig så behöver vi en ny lagstiftning. För det man säger i domen är att om man lyckas skydda brottslingen så att det aldrig blir något åtal – då är det inte ett brott, utan det är bara om man misslyckas skydda brottslingen, säger Ewamari Häggkvist, som avser att överklaga.

Annons

Annons

Encrochat avslöjade

Det var Encrochat som avslöjade "Kungen" och "Prinsen". Där hade de täta kontakter med centrala gestalter inom Vårbynätverket. I de krypterade chattarna ska de ha gått under sina smeknamn.

De båda advokaterna har tidigare uteslutits ur Advokatsamfundet. I anmälan liknades de vid ”nätverkskriminella i kostym”.

Båda har nekat till brott.

Advokat Slobodan Jovicic som försvarar 42-åringen meddelar att hans klient gett honom i uppdrag att överklaga.

Även om vi hade en mental beredskap för att han skulle bli dömd eftersom han är kvar i häkte så är vi givetvis besvikna. Jag kan konstatera att domen både är ologisk och brister i sin bevisvärdering, säger Jovicic.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.