A-
A+

"Kungen" och "Prinsen" får inte vara advokater

Advokaterna anmäldes till samfundet tidigare i år. Arkivbild.
Advokaterna anmäldes till samfundet tidigare i år. Arkivbild.
RättsligtTT

Två advokater som liknats vid "nätverkskriminella i kostym" utesluts ur Advokatsamfundet. Dess disciplinnämnd ser det som bevisat att de två männen läckt hemliga uppgifter under namnen "Kungen" och "Prinsen".

Annons

Annons

När den franska polisen knäckte den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och lämnade över material till sina svenska kollegor fanns där chattar mellan kriminella och personer som kallade sig "Kungen" och "Prinsen".

Misstankarna riktades mot de två advokaterna, som jobbar tillsammans i i Stockholmsområdet. Bedömningen var att de kan ha gjort sina klienter tjänster av mycket tveksam karaktär.

"Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym", skrev åklagare vid Södertörns åklagarkammare, när de anmälde männen till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Brott mot advokatetik

Nämnden har utrett saken i fem månaders tid och beslutar enhälligt att männen ska uteslutas med omedelbar verkan.

Utifrån vad som har framkommit har disciplinnämnden kommit fram till att det är styrkt att det är de här två personerna som har kommunicerat på så sätt att de har begått allvarliga brott mot advokatetiken, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Den ene mannen anses allvarligt ha åsidosatt god advokatsed i två fall där information som skulle hållas hemlig för utomstående spridits vidare. Han bedöms också ha tagit på sig uppdrag som han inte har tillräcklig erfarenhet för.

Vid nämndens förhandling sade mannen att han inte hade skrivit de meddelanden som kommit fram. Men det kan slås fast med tillräcklig säkerhet, enligt nämnden.

Utöver de dekrypterade chattarna har det kommit ytterligare bevis som pekar mot männen, enligt Edwall Insulander.

Bland annat genom att man har beslagtagit mobiler, där advokaterna är inlagda i kontaktböcker som "Kungen" och "Prinsen" och att numret till deras advokatfirma är inlagt i beslagtagna telefoner. Så det finns en del stödbevisning runtikring.

Annons

Annons

Dök inte upp

Den andre mannen dök inte upp vid förhandlingen, vilket ses som försvårande och föranleder ytterligare klander.

Även han anses allvarligt ha åsidosatt yrkets ed genom att ha spridit hemliga uppgifter, samt ha förvaltat pengar från en lägenhetsförsäljning utan att kontrollera om klientens hustru har rätt till dem.

Uppmärksamheten kring de uteslutna advokaterna kan ha påverkat allmänhetens förtroende för Advokatsamfundet, enligt Edwall Insulander.

Jag tycker samtidigt att beslutet visar att vår tillsyn fungerar och att man kan ha förtroende för att advokater som begår etiska övertramp inte får fortsätta göra det, säger hon och understryker att det är ovanliga fall.
Ovanliga på på det viset att det är advokater som helt valt att bortse från de skyldigheter man har som advokat och otillbörligt utnyttjat den särskilda ställning man har.

Disciplinnämnden granskar för närvarande inga andra fall till följd av dekrypteringen av Encrochat.

Ytterligare fall

Flera andra liknande beslut har dock uppmärksammats i närtid.

I höstas utdelade samfundet en varning till en advokat i Västsverige som gjort sig skyldig till två allvarliga brott mot god advokatsed, genom att han agerat i strid mot restriktioner som gällde för två häktade klienter. Dels hade han kontaktat ett potentiellt alibivittne i ett mordförsöksärende och vidarebefordrat uppgifter om vad en klient sagt, dels hade han lämnat information från en annan klient om ekonomiska angelägenheter till dennes fru – samtidigt som klienten misstänktes för allvarlig ekonomisk brottslighet.

Det bedömdes dock inte vara tillräckligt allvarligt för en uteslutning, utan påföljden blev en straffavgift. Justitiekanslern har överklagat beslutet till Högsta domstolen.

I våras uteslöts en annan advokat sedan hon förmedlat brev mellan en klient som satt häktad med restriktioner i ett stort narkotikamål i Stockholm och dennes flickvän.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!