A-
A+

Kungens anställda sades upp – under utnämningen

Kung Charles III i lördags, under det formella tillkännagivandet om att han är Storbritanniens nya regent.
Kung Charles III i lördags, under det formella tillkännagivandet om att han är Storbritanniens nya regent.
StorbritannienTT

Prins Charles har blivit kung, och mötts av folkets kärlek. Men bakom kulisserna blåser det upp till storm efter varningar om uppsägningar.

Annons

Annons

Kung Charles III tillkännagavs formellt i lördags. Under pompa och ståt lovade kungen inför tv-kameror och drygt 200 potentater att följa sin mors drottning Elizabeths "inspirerande exempel".

Ceremonin följdes av salut och firande – men alla var inte lika glada.

101 anställda i den förre prins Charles residens Clarence House fick nämligen mitt under tillkännagivandet besked om att knappt hundra av dem kommer att bli av med sina anställningar, rapporterar The Guardian.

Många medarbetare, som i årtionden jobbat under prinsen och räknat med att få flytta med till Buckingham Palace, får i stället leta efter nya jobb.

"Alla här har jobbat till långt in på natten varje dag sedan i torsdags bara för att mötas av det här. Folk är märkbart skakade", säger en av de anställda till tidningen.

Beslut om exakt hur många som får lämna hovet – och vilka som drabbas – tas först efter drottningens begravning. De som sägs upp kommer att få hjälp med att hitta nya anställningar inom andra delar av hovet och erbjudas avgångsvederlag "över miniminivån".

Enligt The Times har Buckingham Palace anställda inskrivet i sina anställningskontrakt att de är garanterade anställning under minst sex månader efter monarkens död.

Drottning Elizabeth hade enligt brittiska medier 491 anställda, men det är oklart hur många av dessa som får stanna inom hovet, och dessutom hur mycket personal som kommer att behövas vid de residens drottningen använde mer än Charles tros göra, bland dem Windsor och Sandringham.

Den nye kungen har heller inte bestämt om han och drottninggemålen Camilla kommer att bo på Buckingham Palace.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.