A-
A+

Kungsörnsungar ska hittas med ljudinspelare

Läten från kungsörnars ungar ska fångar av ljudinspelare. Arkivbild.
Läten från kungsörnars ungar ska fångar av ljudinspelare. Arkivbild.
DjurTT

Nykläckta kungsörnsungar i norra Sverige ska upptäckas genom ljudinspelningar. Forskare hoppas kunna få en bättre bild av hur många kungsörnar som finns i landet genom att fånga ungarnas läten.

Annons

Annons

Landets kungsörnar inventeras varje år av länsstyrelserna. I år hoppas man hitta fler tack vare ljudinspelare, som ska sättas upp på vissa platser i norra Sverige av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

"Vårt viktigaste syfte är att hitta ungar i tidigare okända bon, både i kända revir med känt bo men med okända alternativbon, och i besatta revir utan kända bon", säger Birger Hörnfeldt, professor emeritus vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö, i ett pressmeddelande.

Reviren undersöks varje år för att ta reda på var kungsörnarna finns och hur många ungar de får. Ungar som tigger efter mat tros finnas i bona på försommaren och ljudinspelarna kommer då att placeras ut omkring en kilometer från kända eller misstänkta bon.

Förra året kunde man med hjälp av ljudkontroller av några revir slå fast att antalet lyckade häckningar var omkring 20 procent högre än vad den tidigare inventeringen hade visat. Idén att spela in ungarnas läten kom efter att Birger Hörnfeldt härom året av misstag råkat spelat in läten från tidigare okända kungsörnsungar.

"I ett av reviren hade häckningen tidigare bedömts som misslyckad vid kontroll av det kända kungsörnsboet, men tiggläten visade att det fanns en unge där, men i ett tidigare okänt alternativbo", säger Birger Hörnfeldt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!