A-
A+

Kurs ska sätta ukrainsk vårdpersonal i arbete

Sophiahemmets högskola på Östermalm i Stockholm.
Sophiahemmets högskola på Östermalm i Stockholm.
UkrainakrigetTT

Legitimerad vårdpersonal från Ukraina erbjuds en introduktionskurs på Sophiahemmet i Stockholm. Det ska hjälpa dem att snabbt komma i arbete i Sverige.

Annons

Annons

För att läkare och sjuksköterskor som kommit från Ukraina ska få en svensk legitimation krävs att det kan tala svenska, att de klarar ett kunskapsprov samt att de kompletterar med praktisk tjänstgöring.

"Denna process är för många både lång och mödosam och den vill vi underlätta genom att redan på ett tidigt stadium ge ett sammanhang och en förståelse för svensk hälso- och sjukvård", säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets högskola, i ett pressmeddelande.

Sophiahemmets högskola startar därför en introduktionskurs för de ukrainare som kommit till Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.

Kursdeltagarna får praktisk och teoretisk utbildning på engelska samtidigt som de undervisas i svenska. Undervisningen sker delvis på distans och kompletteras med språkträning och praktiskt träning i deltagarnas närområde.

"Med den här insatsen hoppas vi kunna ta tillvara den kompetens som personer med legitimationsyrken från Ukraina besitter. Vi vill göra deras väg in i svensk hälso- och sjukvård så smidig som möjligt och hjälpa dem till en meningsfull sysselsättning i Sverige", säger Johanna Adami.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.