A-
A+

Kurz utreds för härva med mutor och fejknyheter

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
ÖsterrikeTT

Österrikiska antikorruptionsåklagare har inlett en förundersökning mot förbundskansler Sebastian Kurz. Utredningen rör misstankar om korruption, mutbrott och trolöshet.

Åklagare har genomfört en rad husrannsakningar mot regeringspartiet ÖVP, finansdepartementet och förbundskanslerämbetet i Wien.

Annons

Annons

Utredarna har riktat in sig på flera av Kurz medarbetare, som misstänks för mutbrott och bestickning. Tillslaget tros ha kopplingar till en korruptionshärva som rör tidningen Österreich. Förutom Kurz är ytterligare nio personer under utredning.

Florian Klenk, chefredaktör för nyhetsmagasinet Falter, skriver på Twitter att Kurz och hans medarbetare ska ha använt skattepengar för att producera fejknyheter och friserade mätningar, som sedan spridits med hjälp av Österreich. Tabloiden ska i utbyte mot detta ha tagit emot motsvarande drygt elva miljoner kronor.

Överenskommelsen mellan ÖVP och Österreich ska ha slutits redan före Kurz tid som förbundskansler, enligt uppgift till nyhetsbyrån APA.

"Falska påståenden"

ÖVP tillbakavisar anklagelserna, som partiets gruppledare i parlamentet August Wöginger kallar "falska påståenden" i syfte att skada Kurz.

Den 35-årige österrikiske kanslern har trots sin ringa ålder redan varit med om det mesta i politiken. 2019 sprack hans tidigare regering med högerpopulistiska FPÖ, sedan vicekanslern och FPÖ-toppen Heinz-Christian Strache ertappats med att köpslå med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark om offentliga kontrakt i utbyte mot partibidrag.

Den läckta filmen från en villa på Ibiza utlöste en storskandal, och efter nyvalet några månader senare valde Kurz i stället att slå sig ihop med De gröna.

Annons

Annons

Utreds sedan tidigare

Kurz utreds sedan tidigare för falskt vittnesmål inför en kommission som granskar "Ibizagate".

Själv nekar förbundskanslern till att ha farit med osanning.

Framstående gröna politiker är försiktiga i sina uttalanden om de senaste anklagelserna, som kom bara dagar efter att regeringen presenterat en koldioxidskatt som en del av dess ekosociala översyn av skattesystemet.

Vice kanslern Werner Kogler säger till reportrar att husrannsakningarna inte påverkat koalitionens förmåga att regera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.