-
+

Kvinna åtalas – tog sitt barn till IS i Syrien

Kvinnan åtalas nu för grov egenmäktighet med barn vid Lunds tingsrätt. Arkivbild.
Kvinnan åtalas nu för grov egenmäktighet med barn vid Lunds tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

En 31-årig kvinna misstänks för att ha tagit med sig sin tvååring till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.

Nu åtalas hon för grov egenmäktighet med barn.

Annons

Annons

Kvinnan ska 2014 ha rest med sitt då tvååriga barn under förevändning att hon skulle på semester en vecka i Turkiet. Men i stället åkte hon till IS-kontrollerat området i Syrien, med syfte att låta barnet leva i den våldsbejakande islamistiska livsföring som terrororganisationen infört, enligt åtalet som väckts vid Lunds tingsrätt.

Internationellt efterlyst

På grund av brottsmisstankarna har hon varit internationellt efterlyst, och när hon kom tillbaka till Sverige med sonen – samt två ytterligare små barn som fötts i Syrien – i slutet av november förra året greps hon på Arlanda.

Pappan till den i dag åttaårige sonen har ensam vårdnad. I Lunds tingsrätts dom om vårdnaden konstaterar domstolen att kvinnan mot pappans vilja tagit barnet till en miljö som är uppenbart olämplig för ett litet barn att vistas i. Domstolen ansåg att kvinnan visat att hon "gravt brister i sin föräldraförmåga".

Annons

Annons

Radikaliserades

I samband med åtalet åberopas vittnen som bland annat kan styrka att kvinnan radikaliserades innan hon reste samt att bortförandet av barnet varit planerat.

Kvinnan har tidigare även delgivits misstanke om krigsbrott, och hon ska under flera namn på Facebook ha propagerat för livet hos IS och försökt locka kvinnor i Sverige att ansluta sig, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss