Kvinna avrättad i omstritt fall i USA

Demonstranter mot dödsstraff nära fängelset i Indiana.
Demonstranter mot dödsstraff nära fängelset i Indiana.
USATT-AFP-Reuters

Lisa Montgomery har blivit den första kvinnan sedan 1953 att avrättas federalt i USA. Efter många turer har dödsstraffet nu verkställts i ett fängelse i delstaten Indiana.

Annons

Annons

Annons

Annons

In i det sista pågick en juridisk dragkamp. En domare beordrade häromdagen paus på grund av uppgifterna att Lisa Montgomery lider av mentala hälsoproblem och inte kunde förstå regeringens skäl för avrättningen. Montgomery har erkänt sin skuld men hennes advokat ansåg att hon förtjänade strafflindring då hon länge lidit av ohälsa.

Men sedan åklagarsidan överklagat revs beslutet upp och Montgomery avrättades tidigt onsdag morgon, svensk tid. Hon dömdes 2007 för kidnappning och mord på en höggravid kvinna i Missouri.

Ytterligare två avrättningar är planerade under Donald Trumps sista dagar som president. De skulle verkställas under veckan, men har skjutits upp efter att de två dömda personerna drabbats av covid-19.

Genomförs de planerade avrättningarna kommer staten att ha tagit 13 personers liv under Trumps tid i Vita huset. Det kan jämföras med tre under perioden mellan 1988, då det federala dödsstraffet återinfördes efter att 1972 ha förbjudits av Högsta domstolen som grundlagsvidrigt, och Trumps tillträde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons