Kvinna dog – kommun kräver skadestånd

Kvinna dog efter att hennes larm inte gick fram till nattpatrullen. Arkivbild.
Kvinna dog efter att hennes larm inte gick fram till nattpatrullen. Arkivbild.
TrygghetslarmTT

Luleå kommun kräver 2,25 miljoner kronor i skadestånd efter problem med trygghetslarm som ledde till att en äldre kvinna avled i sitt hem, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Annons

Annons

Annons

Annons

I oktober förra året drabbades minst 47 kommuner av störningar i trygghetslarm från operatören Tunnstall, det gick så långt att en äldre kvinna i Luleå dog.

Kvinnan larmade efter hjälp åtta gånger under en och en halv timme men när larmet nådde nattpatrullen var det för sent.

Nu kräver Luleå kommun skadestånd av larmoperatören, kommunen kräver 2,25 miljoner kronor i ersättning, vite och prisavdrag.

”Luleå kommun emotser ett svar från Tunstall. Erhålls inget svar inom tio dagar från att detta meddelande skickades från Luleå kommun kommer en faktura motsvarande ovanstående belopp skickas med 30 dagars betalningstid” skriver Luleå kommun.

Redan i oktober valde anhöriga till kvinnan att polisanmäla Tunnstall, men eftersom det är kommunen som erbjuder tjänsten med trygghetslarm fanns även möjligheten att kommunen skulle ställas till svars för det inträffade.

Vi får se om det överhuvudtaget är något brott som har begåtts och om det finns anledning att anta det. Det är för tidigt att säga, sade vice chefsåklagare Anna Bergström till TT då.

Luleå kommun valde kort efter händelsen att byta larmoperatör till SOS Alarm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons