A-
A+

Kvinna smittad av två virusvarianter samtidigt

Forskare analyserar positiva covid-19-test. Arkivbild.
Forskare analyserar positiva covid-19-test. Arkivbild.
BelgienTT-AFP

En 90-årig kvinna från Belgien bar på två olika varianter av coronaviruset när hon dog tidigare i år. Forskare efterlyser fler studier kring det ovanliga fenomenet.

Annons

Annons

Kvinnan lades in på sjukhus i belgiska Aalst i mars och konstaterades då vara smittad av både alfa- och betavarianten av viruset (de varianter som först upptäcktes i Storbritannien respektive Sydafrika), enligt belgiska forskare.

Bägge varianterna cirkulerade i Belgien vid tidpunkten, så det är troligt att kvinnan smittats med olika virus från två olika personer, säger molekylärbiologen Anne Venkeerberghen som leder en studie om fenomenet vid sjukhuset där kvinnan vårdades.

Den ovaccinerade kvinnans syrenivåer uppges ha varit goda till en början, men tillståndet förvärrades snabbt och hon avled fem dagar senare. Enligt Vankeerberghen är det svårt att säga huruvida det faktum att hon smittats av två olika varianter spelade en avgörande roll i den hastiga försämringen av kvinnans tillstånd.

90-åringen utgör sannolikt det första dokumenterade fallet av dubbel smitta, men enligt forskarna är omfattningen av fenomenet "troligen underskattad". Liknande fall har rapporterats i mindre studier från Brasilien och Portugal.

Den belgiska studien om den dubbla smittan har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift. Forskarna efterlyser nu ytterligare forskning i ämnet – bland annat kring huruvida dubbel smitta kan påverka effektiviteten hos de existerande vaccinen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!