A-
A+

Kvinna utbytt vid födseln söker skadestånd

En spansk kvinna söker skadestånd efter att ha fått veta att hon byttes ut vid födseln. Arkivbild.
En spansk kvinna söker skadestånd efter att ha fått veta att hon byttes ut vid födseln. Arkivbild.
SpanienTT-AFP

En 19-årig spansk kvinna söker miljontals kronor i skadestånd efter att ha fått veta att hon förväxlats på BB. Misstaget som ledde till att bebisarna fick åka hem till fel familjer handlar om den mänskliga faktorn, säger sjukvårdsledningen.

Annons

Annons

Misstaget ska ha skett då de båda bebisarna som föddes med fem timmars mellanrum placerades i kuvöser.

De båda flickorna hann bli 15 år gamla innan felet upptäcktes på grund av att en av flickorna skulle ta ett DNA-test efter en dispyt om underhållsstöd. Kvinnan, nu 19 år gammal, kräver motsvarande 36 miljoner kronor i ersättning för felet som sjukhuset gjorde när de placerade henne i fel familj.

"Vi pratar om ett stort lidande som kommer följa henne resten av hennes liv, och som aldrig kan repareras", sade kvinnans advokat till nyhetsbyrån AFP.

Enligt spanska medier fick en av flickorna åka hem till ett par som hon trodde var hennes föräldrar, medan den andra flickan skickades hem för att "mestadels" uppfostras av en kvinna som hon trodde var hennes mormor.

Hittills har kvinnan som kräver ersättning blivit erbjuden cirka två miljoner kronor av den regionala sjukvårdsledningen i Rioja i norra Spanien. De menar att det inte går att härleda vem som är ansvarig för misstaget, och bedyrar att det inte kan hända igen eftersom de har mer moderna datorsystem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!