A-
A+

Kvinnor förlorare i pandemin

Demonstranter i Filippinerna protesterar mot bland annat stigande arbetslöshet under internationella kvinnodagen i år.
Demonstranter i Filippinerna protesterar mot bland annat stigande arbetslöshet under internationella kvinnodagen i år.
ArbeteTT

En större andel kvinnor än män har förlorat sina arbeten under pandemin världen över, enligt en rapport från biståndsorganisationen Oxfam.

Annons

Annons

Annons

Annons

64 miljoner kvinnor blev av med jobbet förra året, vilket motsvarar fem procent, jämfört med 3,9 procent av männen.

”De ekonomiska effekterna av covid-19 slår extremt hårt mot kvinnor som globalt sett är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar i de branscher som påverkats mest av pandemin", säger generalsekreterare Gabriela Bucher i ett pressmeddelande.

Enligt Oxfam har kvinnor tappat 800 miljarder dollar i inkomster.

”Det här är en försiktig uppskattning och omfattar inte ens de inkomster som gått förlorade hos de miljontals kvinnor i världen som arbetar i den informella ekonomin – hushållsarbetare, marknadsförsäljare och arbetare inom textilindustrin”, säger Bucher.

Beräkningarna bygger på data från International Labor Organization. En färsk undersökning av Washington Post och ABC i USA visar att en fjärdedel av kvinnorna säger att de är i en sämre ekonomisk situation i dag än jämfört med samma period förra året. Bland männen är siffran 18 procent.

Flera kvinnor vittnar om att de tvingats byta till ett arbete med lägre lön, för att få en högre flexibilitet för att kunna vara hemma med barnen när skolor och barnomsorg stängt.

Vita personer uppger också att de klarat sig bättre än andra, då svarta, latinos och andra minoriteter som är överrepresenterade i hårt drabbade sektorer som hotell, restauranger, span och frisersalonger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr