Kyrkan får oftare nobben – men inte vid döden

Antalet begravningar i Svenska kyrkan minskar inte lika mycket över tid som andra ceremonier. Arkivbild.
Antalet begravningar i Svenska kyrkan minskar inte lika mycket över tid som andra ceremonier. Arkivbild.
SamhälleTT

Antalet kyrkliga ceremonier som dop och vigslar har minskat stort i Sverige sedan 70-talet. Den ceremoni som står sig bäst är begravningar.

Många av de äldre som begravs nu är folk som har med sig i ryggraden att "begravas, det gör man i kyrkan", säger Barbro Blehr, professor i etnologi.

Annons

Annons

Andelen barn som döps har halverats sedan 1970. Under samma period har även andelen 15-åringar som konfirmeras och antalet vigslar i Svenska kyrkan minskat stort.

Statistiken talar sitt tydliga språk, allt fler väljer bort ceremonierna i Svenska kyrkan genom livet. Men en ceremoni verkar många ha svårare att avstå – begravningen.

Även om man inte kommit förr så kommer man då, så sa vi redan på 80-talet, berättar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Enligt henne är antalet begravningar det som alltid har stämt bäst överens med medlemsantalet.

"Välkänt alternativ"

Trots att det är färre som begravs enligt Svenska kyrkans ordning i dag än för 40 år sedan, är minskningen inte lika stor som i de andra kategorierna.

En del av förklaringen kan vara att många av de äldre som begravs nu är folk som har med sig i ryggraden att "begravas, det gör man i kyrkan", säger Barbro Blehr, professor i etnologi som intresserar sig för hur ritualer etableras och förändras.

Hon tror att demografi spelar in.

Om du jämför siffran för begravningar med siffran för medlemskap i Svenska kyrkan för 50 år sedan, så kan du kanske se att de korrelerar, säger Barbro Blehr.

Till skillnad från vigslar och dop är begravning något som ofta inte är valbart och inte kan skjutas upp.

Vi måste inte gifta oss och vi måste inte ha en ritual för ett nytt barn, men vi måste agera när någon har dött, säger Barbro Blehr.

En annan förklaring är att en kyrklig begravning är ett mer välkänt och invant alternativ, tror hon.

Det är ett starkare ställningstagande att välja en borgerlig begravning.

Annons

Annons

Behöver inte hitta på

En tredje möjlig förklaring är att kyrkan står ut som en professionell aktör i sorg, även när det gäller dödsfall eller olyckor som inte bara drabbar en enskild familj, menar hon.

Tänker man så kan man säga att begravningar inte tappar mark lika fort som dop och vigslar eftersom det är en rit som faktiskt fungerar för människor, som de litar på när de är i sorg, säger Barbro Blehr.

Kyrkosekreterare Cristina Grenholm har en till förklaring.

Det finns en ordning vid begravningen som man inte själv behöver hitta på och det tror jag är en väldig styrka för många. Man kan gå in under en ordning som har funnits över generationer.

Hon tror att behovet av begravningar enligt Svenska kyrkans ordning kommer att fortsätta vara stort.

Jag hoppas att man fortsätter välja kyrklig begravning för att det är så påtagligt att vi då behöver det ljus och hopp som kyrkan talar om. Även om man inte brukar tänka så till vardags så ser vi att det hjälper människor i deras sorg, säger Cristina Grenholm.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons