A-
A+

L: Gör misshandel av barn till särskilt brott

Liberalerna vill se tidiga och tydliga insatser mot brottsligheten.
Liberalerna vill se tidiga och tydliga insatser mot brottsligheten.
PolitikTT

För att stoppa gängens rekrytering av "barnsoldater" vill Liberalerna se en utvidgad ungdomsövervakning och ge polisen större möjligheter att använda buggning.

Partiet vill också införa ett nytt brott: misshandel av barn.

Annons

Annons

Rekryteringen av unga in i gäng är allvarlig och måste bekämpas, anser Liberalerna (L). Nu föreslår man en ny påföljd – utvidgad ungdomsövervakning. Inom ramen för denna skulle polisen, utan konkret brottsmisstanke, kunna kroppsvisitera den unge, göra husrannsakan och avlyssna mobiler.

Det är för att se till att de sköter sig, men också att de skyddas från de kriminella ledare som vill dra in dem i grov brottslighet. Det blir lite mer ointressant att kontakta den unge när risken är att man själv fångas på avlyssning, säger Johan Pehrson.

Ungdomsövervakning infördes 2021 för unga mellan 15 och 17 år. Under fjolåret var det totalt 38 personer som påbörjade en sådan övervakning.

Buggning i fler fall

Hur många som skulle kunna omfattas av den utvidgade ungdomsövervakningen är oklart. Men L tycker att påföljden fyller en funktion.

När man inte vill låsa in unga människor på slutna hem så ska det här kunna vara ett alternativ, som är väldigt ingripande men fortfarande gör att ungdomarna kan ägna sig åt konstruktiva saker, säger Paulina Brandberg, rättspolitisk expert hos L.

Liberalerna vill också att polisen ska kunna använda buggning i större utsträckning. I dag krävs minimistraff på fyra års fängelse för att få använda hemlig rumsavlyssning – detta bör sänkas till två års fängelse, anser L.

Pehrson säger att det kan handla om flera hundra nya ärenden per år där polisen skulle kunna sätta in buggning.

TT: Har polisen resurser att hantera hundratals fler ärenden?

De kan ju bättre selektera när den här möjligheten finns. De kan se att det här är en brinnande konflikt som kan sluta i mord och här har vi en möjlighet att släcka den, säger Pehrson.

Hemlig rumsavlyssning har de senaste åren använts mot cirka 60 till 80 misstänkta per år.

Annons

Annons

Våldsutsatta rekryteras

Liberalerna vill också införa ett nytt brott: misshandel av barn.

Partiets rättspolitiska talesperson Juno Blom har mött många unga killar som rekryterats in i gängkriminalitet som själva utsatts för våld som barn, utan att samhället reagerat.

För att misshandel ska vara straffbart ska det ha lett till smärta, men små barn kan ha svårt att uttrycka vad de utsatts för, påpekar hon.

När det gäller misshandel har man en gemensam lagstiftning oavsett om du är 3 eller 33 år, säger Juno Blom, Liberalernas rättspolitiska talesperson.
Vi vill tydligt markera att våld mot barn är särskilt prioriterat, säger Blom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.