A-
A+

L: Samla försvarsberedningen om ryska kravet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att regeringen sammankallar försvarsberedningen efter Rysslands krav. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att regeringen sammankallar försvarsberedningen efter Rysslands krav. Arkivbild.
PolitikTT

Liberalerna vill att regeringen kallar in försvarsberedningen och höjer den militära beredskapen efter Rysslands krav att Sverige inte ska få anslutas till Nato.

Partiledaren Nyamko Sabuni varnar för Vladimir Putins reaktion om Nato inte går honom till mötes.

Putin är oberäknelig, säger hon till TT.

Annons

Annons

Ryssland har mobiliserat tiotusentals – enligt vissa bedömare över 100 000 – soldater vid gränsen till Ukraina, och kräver att Nato går med på att inte utvidga försvarsalliansen ytterligare. Liberalerna vill att regeringen kallar in försvarsberedningen för att diskutera Rysslands krav. Partiet vill även att Sverige som säkerhetsåtgärd höjer den militära beredskapen.

Spänningen på gränsen mellan Ukraina och Ryssland menar vi är ett reellt säkerhetshot mot Sverige. Att Ryssland nu har kommit ut med krav bland annat på att Sverige och Finland aldrig bör bli Natomedlemmar, är krav som aldrig kan accepteras. Och med det blir frågan hur president Vladimir Putin kan komma att agera när Ryssland förstår att västvärlden aldrig kan ge de garantierna, säger Nyamko Sabuni.

"Beredd använda maktmedel"

Partiledaren nämner att försvarsberedningen kan ge i uppdrag åt Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att "titta närmare på vad som är möjligt att göra här och nu" för att höja den militära och civila beredskapen.

Jag menar att Putin är oberäknelig och behöver stärka sin makt. Han är nog en sådan man som är beredd att använda alla maktmedel för att göra det, säger Sabuni.

Annons

Annons

Flyktingströmmar och gas

TT: Finns det ett reellt militärt hot från Ryssland mot Sverige?

Jag kan också tänka att det kanske inte handlar om reellt militärt hot mot Sverige, men det finns andra hot som det bär med sig om Ryssland skulle välja att angripa Ukraina. Det handlar om flyktingströmmar, det handlar inte minst om den situation vi befinner oss i när det gäller elförsörjningen när vi är beroende av rysk gas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.