A-
A+

L-toppars nödrop till Sabuni: Rädda partiet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har många viljor att förhålla sig till på söndag. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har många viljor att förhålla sig till på söndag. Arkivbild.
PolitikTT

Liberala toppolitiker uppmanar partiledare Nyamko Sabuni att kompromissa inför söndagens svåra beslut.

Oron är stor för att partiet ska klyvas.

Annons

Annons

Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronobergs län talar om att "rädda partiet".

Det är nödvändigt att nå en bredare överenskommelse än vad vi gör nu för att Liberalerna ska överleva som politisk kraft i Sverige, säger han.

Liberalernas partiråd ska på söndag besluta att sikta på en borgerlig regering efter nästa val. Den heta frågan handlar om en sådan regering ska kunna stödja sig på Sverigedemokraterna (SD).

Den frågan har skapat en djup splittring i Liberalerna (L).

En majoritet i partistyrelsen vill att L ska kunna "söka samsyn" i sakfrågor med alla partier, även SD. Oro finns för att det ska innebära förhandlingar med SD, framförallt budgetförhandlingar.

Kan hoppa av

Nordmark har haft många samtal med oroliga medlemmar. Han tror att om beslutet går på den linjen riskerar många förtroendevalda i kommuner och regioner att hoppa av.

Det är inte någon revisorssuppleant vi talar om här utan det är personer med tunga förtroendeuppdrag.

En topp-liberal i ett annat länsförbund varnar för att kommunföreningar kommer att få stänga igen. Där uppges många medlemmar se öppningen mot SD som ett ideologiskt felsteg.

Partistyrelseledamoten Helene Odenjung, som är emot Sabunis linje, varnar för vad som kan hända om partirådet tar ett beslut som inte har brett stöd.

"Jag är väldigt oroad för att detta klyver vårt parti mitt itu", skriver hon i ett sms.

Odenjung uppger att det finns en "stor irritation i partilandet" över att partistyrelsen inte har lyckats enas, men ser fortfarande "en chans att läka ihop".

Annons

Annons

Hoppas på kompromiss

TT har ringt runt till ett 20-tal förbundsordföranden, partistyrelseledamöter och riksdagsledamöter för att pejla stämningen inför partirådet.

En kritiker av Sabunis linje bedömer att "många nog är inne i ett väldigt känslomässigt läge just nu". En annan säger att flera är ledsna. Några av de liberaler TT kontaktat, som står på Sabunis linje, vill inte kommentera på grund av risk för att strö ytterligare salt i såren.

De flesta TT talat med, oavsett vilken linjer de stödjer, räknar med att partiledningen vinner på söndag. Men många på kritikersidan hoppas på en sista minuten-kompromiss som kan dämpa känslorna.

Partiledningen menar dock att förslaget som redan ligger på bordet är en kompromiss.

Partiets näst största länsförbund, Västsverige, har med nio ombud på söndagens partiråd. Förbundsordförande Pär Gustafsson konstaterar att oenighet råder på alla nivåer.

Det speglas i medlemskåren, mellan kommunföreningar, i kommunföreningar och i styrelsen och bland våra ombud.

"Vinna över röster"

Sabuni kom i söndags med ett förtydligande i ett brev till ombuden. I det sägs bland annat att ett sådant budgetsamarbete som L har i dag med den rödgröna regeringen, inte är aktuellt med SD.

Brevet syftade främst till att vinna över "en handfull" röster, så att Sabunis segermarginal blir lite större, enligt en anhängare till partistyrelsens linje.

När partistyrelsen röstade om ursprungsförslaget för några veckor sedan var röstsiffrorna 13–10. Förtydligandet verkar, utifrån TT:s rundringning, ha gjort att åtminstone ett par till i partistyrelsen blivit nöjda.

Men partirådet, som fattar beslut på söndag, består inte bara av partistyrelsen, utan även av ombud från länsförbunden. Totalt kommer 91 personer att kunna rösta.

Anders Rickman, ordförande i Jönköpings län, anser att partiledningen måste gå längre för att möta kritikerna.

Liberalerna ska inte kunna budgetförhandla med SD i helhet eller i delar, säger han.

Andra tycker att förtydligandet är förvirrande.

Ny chans

I det största länsförbundet, Stockholm, finns många tunga kritiker och de är inte heller nöjda. Ordförande Anna-Lena Johansson vill att partiet är ännu tydligare med att man inte kan förhandla med SD.

Man måste skriva det rakt ut.

Johansson, och andra, varnar för att om partirådet tar beslutet med en knapp majoritet så kan frågan leva vidare fram till landsmötet, partiets högsta beslutande organ, i november.

Där har kritikerna en andra chans att åtminstone begränsa partiledningens handlingsfrihet efter valet.

Riksdagsledamoten Nina Lundström, som är kritisk till Sabunilinjen, är övertygad om att många motioner kommer att lämnas in, som villkorar politikens inriktning på områden som migration, kultur och synen på public service.

Då kan man inte samarbeta med vissa partier, man kan inte förhandla bort vissa principer där man är väldigt stark i sina värderingar, säger Lundström.

Inte orolig

En anhängare till Sabunis linje tror dock att om partiet lyckas nå över riksdagsspärren i opinionsmätningarna efter partirådet, så kan det bli ett lugnt landsmöte. Den personen pekar även på kritikernas problem – det finns inte någon som på allvar kan utmana Sabuni om partiledarposten.

Det finns också de som tror att kritikerna kommer att sluta upp och blicka framåt när beslutet väl är taget på söndag.

Självklart. Däremot tror jag att vi kommer att ha en läkningsprocess som kommer att ta ett tag. Det ställer stort krav på ledarskap i partiet, säger partistyrelseledamoten Nicke Grahn, som varit kritisk mot Sabunis linje, men tycker att hennes förtydligande är bra.

Pär Löfstrand, ordförande i Jämtlands länsförbund, är inte oroad för splittring, utan för att partiet ska vara otydligt om var det står i regeringsfrågan.

Jag tror de flesta förstår att vi inte kommer ha en majoritetsregering efter nästa val. Därför måste vi ge ett tydligt besked till väljarna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!