L vill satsa två miljarder i utsatta områden

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se en satsning på två miljarder per år i utsatta områden. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se en satsning på två miljarder per år i utsatta områden. Arkivbild.
PolitikTT

Liberalerna vill satsa två miljarder kronor från och med 2021 för att förbättra villkoren i utsatta områden. Pengarna ska gå till att förbättra skolorna, den fysiska miljön samt till att minska trångboddheten.

Förslaget ingår i förhandlingarna med regeringen om höstens budget.

Annons

Annons

Inför höstens budget krävs en satsning på utsatta områden. Trångboddhet, arbetslöshet, låga skolresultat och hög kriminalitet måste motverkas. Liberalerna har som mål att inte ha några utsatta områden 2030 och dagens budgetkrav är ett steg mot detta, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till TT.
Vi kräver att ett riktat förortslyft på två miljarder satsas i budgeten. I detta paket ingår satsningar på lärare i utsatta skolor, fokus på språket i förskolan och att minska trångboddheten. En halv miljon svenskar bor idag i ett utsatt område där kriminella påverkar lokalsamhället och livschanserna är färre. Det kan vi inte acceptera, säger hon.

Språklyft

För att göra det mer attraktivt att arbeta på skolor i utsatta områden föreslår Liberalerna en satsning på 500 miljoner kronor per år för att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för lärarna.

Samtidigt föreslås 100 miljoner kronor per år för ett språklyft i utsatta områden. Partiet vill se en nationell kartläggning av ordförrådet hos barn i utsatta områden och en satsning på språkkompetens hos förskolepersonal.

Annons

Annons

Minskad trångboddhet

För att förbättra den fysiska miljön i utsatta områden föreslås 600 miljoner kronor per år. Liberalerna föreslår att en statlig integrationsförhandlare får i uppdrag att förhandla med stat, fastighetsägare och kommuner för att förbättra den fysiska miljön och öka tryggheten i områdena.

Partiet vill också se en folkräkning med fokus på utsatta områden och ett nationellt mål om minskad trångboddhet. För att hjälpa fler unga som far illa föreslår Liberalerna en 770 miljoner kronor för statlig medfinansiering av LVU-omhändertagande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons