A-
A+

Laddar för allsvensk premiär – och historiskt EM

'Det är första gången för oss och det är stort', säger Joona Toivio inför sommarens EM-debut. Arkivbild.
"Det är första gången för oss och det är stort", säger Joona Toivio inför sommarens EM-debut. Arkivbild.
FotbollTT

Häckens Joona Toivio laddar inte bara för allsvensk guldstrid – han är även redo för ett historiskt EM.

Det är något unikt, säger Häckens finländske försvarsgeneral.

Annons

Annons

Annons

Annons

Joona Toivio har varit med förr. Innan han 2018 flyttade till Hisingen och BK Häcken hann han med att spela tre år för Djurgården, fem för norska Molde och dessutom göra vändor i både Nederländerna och Polen.

Med andra ord vet 33-åringen hur man förbereder sig för en säsongsstart.

"Något speciellt"

Men trots det har årets försäsong varit annorlunda. Inte bara på grund av coronapandemin, utan även eftersom han i sommar ska representera sitt Finland i EM. För första gången någonsin är vårt östra grannland med i ett stort fotbollsmästerskap på herrsidan och Toivio berättar att han redan nu tänker på vad som komma skall. Konstigt vore kanske annat. EM skulle ha spelats redan förra sommaren, men på grund av pandemin fick det skjutas upp ett år.

Det blir verkligen något speciellt. Det är synd med coronan, det gör att det kanske inte blir samma hajp som det hade varit annars. Men det är första gången för oss och det är stort, säger Toivio.
Egentligen är det ju ingen skillnad på försäsongen bara för att jag ska spela EM senare i sommar, men man försöker verkligen förbereda kroppen på allra bästa sätt. Jag försöker vara så noga det går med allt. Allt känns bra, jag har varit förkyld i två omgångar och fått vila lite, men nu mår jag bra.

Annons

Annons

Inte rädd

Häcken ska spela åtta allsvenska matcher och cupfinalen mot Hammarby innan Toivio packar väskan och reser iväg med det finländska landslaget. Fotbollsspelare vittnar ofta om rädsla att bli skadad inför ett stort mästerskap och därmed missa festen. Även Toivio har brottats med sådana tankar.

Förra året tänkte jag faktiskt på det, att "hur fan ska man våga spela?". Men nu har jag kunnat släppa det. Det är faktiskt bara att köra på som vanligt. Händer det något … ja, shit happens, säger han.

EM-snack med landsmän

Tillsammans med Häcken hoppas Toivio blanda sig i guldstriden. Mittbacken berättar att topp tre är det uttalande målet.

I EM är förväntningarna inte lika högt uppskruvade.

Drömmen vore att gå vidare från gruppen (Finland möter Danmark, Ryssland och Belgien). Men det kommer inte bli lätt.

I allsvenskan finns en mindre finländsk koloni av spelare som alla är aktuella för EM-truppen. Mjällbymålvakten Carljohan Eriksson var uttagen till senaste VM-kvalsamlingen, Djurgårdens mittfältare Rasmus Rasmus Schüller och Örebros anfallare Rasmus Karjalainen likaså.

Dessutom har Elfsborgs just nu skadade mittback Leo Väisänen spelat till sig en plats i landslaget.

Det är mest Leo jag har kontakt med. Även om det kanske inte är så jättemycket. Men efter matcher när man har mötts och så är det klart att vi snackar mycket med varandra om EM, säger Joona Toivio.

Häcken möter Halmstad på bortaplan i söndagens premiär.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?