A-
A+

Låg smittrisk för nyfödda när mamman har covid

En ny studie har kartlagt risken för att nyfödda ska smittas av covid av sina mammor.
En ny studie har kartlagt risken för att nyfödda ska smittas av covid av sina mammor.
CoronavirusetTT

Risken för nyfödda att smittas om mamman har covid-19 är låg, enligt en ny studie från Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Forskarna har tittat på drygt 88 000 födslar i Sverige mellan den 11 mars 2020 och den 31 januari 2021. Totalt föddes 2 323 barn av mammor som testat positivt för covid-19. Runt en tredjedel av mammorna testades i nära anslutning till förlossningen.

Resultaten visade att bara 21 av de nyfödda barnen testade positivt under de första 28 dagarna. De flesta uppvisade inga symtom, och enstaka barn vårdades av andra orsaker än covid-19.

Studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama, stöder de svenska rekommendationerna om att barn till kvinnor som testat positivt inte rutinmässigt behöver skiljas från mamman vid födseln.

"Vår studie tyder på att mor och barn kan vårdas tillsammans och att amning kan rekommenderas utan att öka risken för barnets hälsa", säger Mikael Norman, professor i pediatrik och en av huvudförfattarna till studien, i ett pressmeddelande.

Barnen vars mammor testat positivt hade dock en något ökad sjuklighet och risk för andningsrelaterade störningar. Det kan enligt forskarna nästan helt förklaras av att barnen i högre utsträckning föddes för tidigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr