Lagerbäck lär av misstagen från EM 2004

Lars Lagerbäck har gjort klart för spelarna vilka som eventuellt slår straffar i playoff-mötet med Serbien på Ullevål.
Lars Lagerbäck har gjort klart för spelarna vilka som eventuellt slår straffar i playoff-mötet med Serbien på Ullevål.
FotbollTT

I EM-slutspelet 2004 ledde han ett av sina starkaste landslag under åren som svensk förbundskapten.

Fortfarande ångrar Lars Lagerbäck en sak – att spelarna inte fick reda på vilka som skulle slå eventuella straffar i kvartsfinalen mot Nederländerna.

Det misstaget gör han inte om.

Annons

Annons

Playoff till sommarens EM-slutspel i fotboll inleds för Norges del hemma mot Serbien på Ullevål på torsdagen. Seger och Lagerbäck är en vunnen match till från att nå ännu ett mästerskap med ännu en nation.

Väl medveten om det plågsamma straffsparksavgörandet i Faro på midsommardagen 2004 lär han av läxan från den gången.

Är det oavgjort efter förlängning väntar straffar mot Serbien. Då ska spelarna vara förberedda på vad som väntar.

Vi tränade på straffar i går. Vi vet inte i förväg vilka som kommer att vara på planen efter förlängningen, men vi kommer att ha en lista på straffläggare och presentera den för spelarna före matchen, säger Lagerbäck till NTB inför torsdagskvällens landskamp.

"Vill ha en dialog"

Mot Nederländerna den sena och varma junikvällen för 16 år sedan fick de svenska spelarna inte veta vilka straffläggare som Lagerbäck och förbundskaptenskollegan Tommy Söderberg tänkt skicka fram.

Nej, vi hade sagt att vi gick för att vinna matchen. Spelarna visste att vi hade en lista, men de fick inte veta vilka namn som stod på den. De här spelarna kommer att få det. Vi vill ha en dialog med spelarna i förväg så att det känns okej för dem.

På Algarvestadion 2004 missade både Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg sina straffar. Flera tilltänkta spelare på listan ville inte slå straffar och förbundskaptenerna fick fråga andra spelare i all hast.

Vi kommer att se till att spelarna vet exakt vad som gäller. Det är tillåtet att göra fem byten under ordinarie tid och ett till om det blir förlängning. Om vi ​​har en spelare som är en extra bra straffskytt är det möjligt att vi byter in honom precis före slutet, säger Lagerbäck.

Annons

Annons

King ordinarie skytt

Joshua King är Norges ordinarie straffläggare. Han har slagit in fem bollar sedan Lagerbäck blev förbundskapten. Alexander Søderlund har också nätat från straffpunkten en gång under svenskens tid.

Norge går in till ödesmatchen med en skadefri trupp. Mittfältaren Markus Henriksen, som kom till samlingen med en lättare skada, gick för fullt på onsdagens träning.

Vinner Norge mot Serbien väntar antingen Skottland eller Israel i november i en final om en plats i EM-slutspelet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons