A-
A+

Läget i Brasilien "ett biologiskt Fukushima"

En patient som misstänks vara sjuk i covid-19 anländer med ambulans till ett sjukhus i Brasilia. Arkivbild.
En patient som misstänks vara sjuk i covid-19 anländer med ambulans till ett sjukhus i Brasilia. Arkivbild.
BrasilienTT-AFP-Reuters

Antalet dagliga dödsfall till följd av covid-19 fortsätter att öka i Brasilien.

För första gången sedan pandemin startade har över 4 000 avlidna registrerats under ett dygn, då det på tisdagen rapporterades totalt 4 195 dödsfall.

Annons

Annons

En våg av den brasilianska virusvarianten härjar i landet och har satt sjukvården under mycket hård press. I mars avled mer än dubbelt så många brasilianer med covid-19 än under landets näst dödligaste pandemimånad, juli 2020.

Men knappt hade mars hunnit utropas till en mardrömsmånad, innan de nya högre dödssiffrorna började rulla in. Den senaste veckan har i snitt drygt 2 700 covid-19-döda registrerats per dag i landet, den just nu högsta dagliga dödssiffran i världen.

"En kedjereaktion"

Det är som en kärnkraftsreaktor som startar en kedjereaktion som är utom kontroll. Det är ett biologiskt Fukushima, säger den brasilianske läkaren Miguel Nicolelis, forskare vid Fiocruz-institutet, som följer utvecklingen.

En fjärdedel av världens dödsfall i covid-19 rapporteras just nu i Brasilien, och landets vaccinationsprogram har varit trögstartat.

Ethel Maciel, epidemiolog vid Espirito Santo-universitetet menar att den kombinationen kan motivera ytterligare en nedstängning.

Med hastigheten som vi vaccinerar just nu – 10 procent av befolkningen har fått sin första dos – så är enda sättet att minska den extremt snabba smittspridningen att införa en effektiv lockdown i minst 20 dagar, säger hon.

Annons

Annons

Regeringen positiv

Trots de höga dödstalen propsar flera högt uppsatta tjänstemän på att landet inom kort kan lätta på restriktionerna och återgå till vardagen som den var före coronaviruset.

Vi tror att om två, tre månader så kommer Brasilien antagligen att vara "back to business". Givetvis kommer den ekonomiska sektorn att få sig en törn även i år, men det kommer att vara mycket mycket mildare än under förra året, säger finansminister Paulo Guedes under ett online-event.

Landets haltande ekonomi har varit en black om foten på president Jair Bolsonaro som möblerat om rejält i regeringen och fyllt på med mindre kritiska ministrar inför nästa års presidentval.

Högsta absoluta siffran

Nästan 337 000 människor har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien, vilket är den högsta dödssiffran i absoluta tal efter USA.

Med sina 213 miljoner invånare befinner sig dock Brasilien fortfarande bakom länder som Tjeckien, Belgien, Storbritannien och Italien sett till andelen avlidna kopplat till befolkningsstorleken.

Men 160 avlidna per 100 000 invånare har Brasilien nästan dubbelt så många dödsfall som Sverige sett till ländernas storlek.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!