A-
A+

Lagkaptenen stolt inför finalen: "En förändring"

Leah Williamson kan få lyfta EM-bucklan i kväll.
Leah Williamson kan få lyfta EM-bucklan i kväll.
FotbollLondon, TT:s utsände

EM-finalen mellan England och Tyskland är inte slutet på en resa.

Det är början på en.

Det säger Englands lagkapten Leah Williamson som lyfter laget och turneringens påverkan på samhället.

Annons

Annons

Leah Williamson, till vardags i Arsenal, utstrålar ett stort lugn i samband med presskonferensen på Wembley under lördagen.

Hon ska snart spela sitt livs största match hittills och vid seger tar hon och lagkamraterna hem Englands första stora mästerskap på damsidan – och det första sedan herrarna vann VM 1966.

25-åringen säger att hennes jobb är att gå ut på planen och vinna inför ett utsålt Wembley, men oavsett slutresultat känner hon stolthet över det avtryck årets upplaga av "Lionesses" har gjort.

Det vi har sett i turneringen är att det inte bara har varit en förändring för damfotbollen utan samhället i stort och sättet man ser på oss. Finalen är inte slutet på en resa utan början på en, säger Williamson.

Hon fortsätter:

Finalen är en start, det vill jag att det ska vara. Jag vill att det ska vara en milstolpe.

"För varje framgång..."

Hon menar att laget och turneringen kan hjälpa till att skapa en förändring i samhället.

Jag har bara jobbat inom fotboll men jag tror att på de flesta arbetsplatser i världen har kvinnor fortfarande några strider kvar att möta och försöka överkomma. Varje framgång vi når, varje förändring av omdöme eller uppfattning eller öppnandet av ögonen för någon som nu kommer att se kvinnan som någon med potentialen att vara jämställd med sin manliga motsvarighet, kan skapa förändring i samhället.

Williamson var på Wembleys läktare när Storbritannien besegrade Brasilien inför 70 584 åskådare under OS i London 2012. Ett stort ögonblick för fotbollen i landet, men Williamson hoppas att intresset ska bestå även efter turneringen.

Det var otroligt att det hände. Men det fallande intresset som var efteråt hoppas vi inte händer efter det här mästerskapet. Den viktigaste är att alla som är ombord stannar kvar. Vi kan inte ha ett fallande intresse efter det här mästerskapet för det förstör i sådana fall det vi har uppnått under de här veckorna, säger hon.

England har varit mer eller mindre dominanta genom turneringen. Man vann gruppspelet enkelt utan att släppa in ett mål och i kvarts- och semifinal har man slagit ut två andra guldfavoriter i Spanien och Sverige.

Men ett sista jobb återstår. Att vinna kvällens EM-final mot Tyskland.

Det här är mitt jobb och jag har kommit hit för att vinna matchen, säger Williamson.

Annons

Annons

Pressen på England?

Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg sade på sin presskonferens inför finalen att England har större press på sig, till stor del på grund av att de runt 90 000 åskådarna med stor sannolikhet kommer att heja fram England.

Englands motsvarighet Sarina Wiegman har inte riktigt samma syn på det.

Det är press på båda. Vi vill båda vinna och har bra lag båda två. Det kommer att vara spännande men vi känner inte mer press. Det är en match, en väldigt spännande match mellan två bra lag som båda vill vinna, säger hon.

EM-finalen har avspark klockan 18.00, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.