A-
A+

Lägsta oljepriset på sex veckor

Oljepriset pressas nedåt från de högsta nivåerna på många år sedan USA och Kina gemensamt börjat använda strategiska oljereserver. Arkivbild
Oljepriset pressas nedåt från de högsta nivåerna på många år sedan USA och Kina gemensamt börjat använda strategiska oljereserver. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Oljepriset pressas nedåt till den lägsta nivån på sex veckor. Nedgången kommer sedan Kina meddelat att man kommer att öppna kranarna på sina strategiska oljereserver.

Annons

Annons

Beskedet från Kina följer på det att Bidenregeringen enligt nyhetsbyrån Reuters vädjat till stora oljekonsumerande länder att samtidigt släppa på reservlagren för att trycka ned oljepriset.

Terminskontraktet för leverans av så kallad brentolja – ett riktmärke för det globala oljepriset – kretsade kring de lägsta nivåerna sedan början av oktober efter nyheten om att Kina hänger på initiativet och öppnar oljekranarna.

Oljepriset lyfte till den högsta nivån på sju år i oktober till följd av en oväntat stark efterfrågan i den snabba ekonomiska återhämtningen samtidigt som oljekartellen Opec – med Saudiarabien i spetsen – tillsammans med andra stora oljeländer som Ryssland varit försiktiga med att öka produktionen.

Bidenregeringen har även bett Japan och Sydkorea att delta i den gemensamma kranöppningen, som med Kina med på noterna utgör en ny utmaning för Opecländerna. Det är dock oklart om Japan och Sydkorea har följt uppmaningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.