Läkare: Navalnyjs symtom ett skolboksexempel

Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, tror inte att de ryska läkarna kan ha missat Aleksej Navalnyjs troliga förgiftning. Arkivbild.
Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, tror inte att de ryska läkarna kan ha missat Aleksej Navalnyjs troliga förgiftning. Arkivbild.
RysslandTT

Ryska läkare har sagt att de inte tror att Aleksej Navalnyj blivit förgiftad. Det tyska sjukhuset som nu vårdar honom pekar på motsatsen – och tror att kolinesterashämmare ligger bakom oppositionspolitikerns insjuknande.

Symtombilden man uppvisar brukar vara som ett skolboksexempel, säger överläkaren Erik Lindeman.

Annons

Annons

Oppositionspolitikern Aleksej Navalny. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Aleksej Navalny. Arkivbild.

För mindre än en vecka sedan insjuknande Aleksej Navalnyj ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Politikerns stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te före avfärd. Planet fick nödlanda i staden Omsk, där han fick intensivvård. I helgen flögs han till Charitésjukhuset i Berlin, där han nu vårdas.

De ryska läkare som vårdade honom inledningsvis har hävdat att man inte funnit några spår av gift, och att Navalnyj antagligen darbbats av en matsmältningsrubbning.

Men i måndags berättade företrädare för det tyska sjukhuset att man funnit spår av förgiftning hos Navalnyj. Enligt sjukhuset finns tecken på att detta skett med en substans inom gruppen kolinesterashämmare. Exakt vilket ämne som Navalnyj kan ha fått i sig har inte framkommit ännu.

Kan kvävas

Kolinesterashämmare finns i en rad olika läkemedel och används exempelvis för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Men det återfinns även i bland annat nervgift och bekämpningsmedel.

Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen, förklarar att kolinesterashämmare i vissa delar av världen används vid insektsbekämpning.

Det är förbjudet inom EU och Europa. Det beror på att det är så himla farligt om människor får i sig av det, säger han.

Kort sagt så blockerar kolinesterashämmare enzymet i kroppen, som bryter ner signalsubstansen acetylkolin.

Vad som händer i praktiken är att man börjar svettas ymnigt, förklarar Erik Lindeman.

Det stannar inte där.

Sedan börjar det verkligen rinna. Svetten rinner, tårarna, saliven. . . och så börjar det rinna jättemycket från luftvägarna. Det börjar skumma från luftrören och då finns det en risk att man kvävs av sina egna utsöndringar.

Annons

Annons

"Minst trovärdigt"

Andra symtom är en långsam hjärtrytm och att pupillerna blir väldigt små. Vid svåra förgiftningar får man en generell muskelförlamning, andningen upphör och man blir till slut medvetslös.

TT: Ryska läkare hävdar att Navalnyj troligen inte förgiftades. Är det trovärdigt, anser du?

Nej, det är inte trovärdigt, svarar Erik Lindeman snabbt.

Han betonar att han inte sett Navalnyj själv, men säger att symtomen vid en förgiftning med kolinesterashämmare brukar vara som ett skolboksexempel.

Av nästan alla förgiftningar så blir det allra minst trovärdigt när det handlar om just kolinesterashämmare.

Det tyska sjukhuset uppger att Aleksej Navalnyj nu får motgiftet atropin, rapporterar Reuters.

TT: Är det en vedertagen behandling?

Absolut. Det är en sådan sak som vi har viss beredskap för i Sverige. Det finns en rädsla att den här typen av substans skulle kunna användas som ett kemiskt vapen i krig eller i en terrorattack, säger Erik Lindeman.

Hittills har Navalnyjs tillstånd uppgivits vara stabilt.

Förgiftningar med kolinesterashämmare har förekommit tidigare i historien, bland annat mot ryssar. Den 4 mars 2018 förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet novitjok i brittiska Salisbury.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig slutsats från ryska läkare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons