Länders kostnader för relationsvåld skyhöga

Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland kallar studien i Lesotho banbrytande. Arkivbild.
Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland kallar studien i Lesotho banbrytande. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Länder kan spara miljarder varje år genom att ta tag i problemet med våld i relationer. Det visar en ny rapport från den mellanstatliga organisationen Samväldet.

Annons

Annons

I studien har man undersökt kostnaderna för våldet i det lilla landet Lesotho i södra Afrika. Runt var tredje kvinna i landet har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, ofta av en partner, vilket är ungefär samma nivå som genomsnittet globalt. Studien har kommit fram till att kostnaderna uppgår till 5,5 procent av Lesothos BNP, eller motsvarande en dryg miljard kronor om året.

Då ingår inte bara direkta kostnader som sjukvård, polisinsatser och rättsprocesser, utan även bredare framtida konsekvenser som att våldet leder till förlorade inkomster, frånvaro från skola och arbete och permanenta skador för barn som bevittnat våldet, säger Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland.

Hon kallar studien "banbrytande" och säger att länder som hävdar att de inte har råd att ta tag i problemen, borde se över vad det redan kostar dem.

Konsekvenserna drabbar inte bara den här generationen utan även kommande generationer, säger Patricia Scotland.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons