A-
A+

Landslaget hyllades trots guldmissen

Förbundskapten Peter Gerhardsson och de svenska spelarna fick ta emot blommor och publikens jubel på Gutavallen i Visby, när fotbollslandslaget på onsdagen samlades för första gången sedan EM-semifinalförlusten mot England i somras.
Förbundskapten Peter Gerhardsson och de svenska spelarna fick ta emot blommor och publikens jubel på Gutavallen i Visby, när fotbollslandslaget på onsdagen samlades för första gången sedan EM-semifinalförlusten mot England i somras.
FotbollTT

Det blev ingen EM-final, inget efterlängtat guld.

När de svenska fotbollsdamerna på onsdagen återsamlades efter den svidande semifinalförlusten fick de ändå ta emot hyllningar från fullsatta läktare.

Så här med några veckors reflekterande är vi jättestolta över det vi gjorde i England, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Annons

Annons

En delad tredjeplats i ett Europamästerskap är såklart inte fy skam.

Men med ett så tydligt uppsatt guldmål och med tanke på hur det hela tog slut blev fotbolls-EM ändå lite av en besvikelse för svensk del.

Fem veckor senare är 0–4-förlusten mot blivande mästaren, hemmanationen England, inte lika bitter. Onsdagens mottagande på Gutavallen i Visby, där landslaget laddar upp inför nästa veckas VM-kvalmatch borta mot Finland, lindrade skuffelsen ytterligare.

Vilket fantastiskt välkomnande vi får, jättekul att så många har tagit sig hit och vill fira oss och hylla oss. Det betyder jättemycket för oss, sade Chelseabacken Magdalena Eriksson när hon intervjuades inför onsdagens träning, som var öppen för allmänheten.

"Vi vill vinna allt"

Uppemot 1 000 personer kom till Gutavallen, belägen strax utanför ringmuren, för att hylla landslagets insats i EM. Och även Magdalena Eriksson medgav att hon nu känner sig alltmer tillfreds med sommarens prestation.

Det räckte inte hela vägen. Vi är ett gäng med otroligt höga krav på oss, vi vill vinna allt. Men så här med några veckors reflekterande är vi jättestolta över det vi gjorde i England. Vi var nära och det vet vi. Jag är otroligt stolt över tjejerna och ledarna. Vi gjorde det vi kunde i somras.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är också nöjd med det hans landslag uträttade i England. Med lite mer flyt i semifinalen hade mästerskapet kunnat sluta annorlunda, säger han.

Prestationsmässigt tycker jag att vi gör det väldigt bra, och vår bästa period var faktiskt de första 30 minuterna mot England i semifinalen. Men sedan var kanske de 30 sista minuterna i den matchen de tuffaste, för då var vi egentligen rätt utspelade, sade Gerhardsson.

Han hyllade också EM i stort, som ännu en milstolpe för sporten.

Den uppmärksamheten som var under hela EM, det lyfter damfotbollen till en riktigt stor höjd, sade Peter Gerhardsson.

Annons

Annons

Fyra EM-spelare saknas

Av EM-spelarna saknas en kvartett i Visby: målvakten Hedvig Lindahl, vars landslagsframtid är oviss, lagkaptenen Caroline Seger, som är borta året ut efter en häloperation, Sofia Jakobsson, som står över samlingen för att fokusera på spel i klubblaget San Diego, samt Hanna Bennison, som är sjuk.

Evertonmittfältaren Bennison är dock, till skillnad från övriga tre, uttagen i VM-kvaltruppen och kommer att ansluta så fort hon är frisk.

Matchen mot Finland i Tammerfors nästa tisdag är resultatmässigt betydelselös för Sverige, som säkrat gruppsegern och VM-biljetten.

Redan nästa sommar är det dags för VM i Australien och Nya Zeeland. De svenska gulddrömmarna har redan vaknat till liv.

Vi ser otroligt mycket fram emot VM. Det känns riktigt kul att veta att det inte är lång tid kvar. Allt fokus nu kommer vara att ladda mot VM, och vi är revanschsugna. Vi är ett gäng vinnare som kommer vilja gå för det igen, sade Magdalena Eriksson.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel veckodag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.