A-
A+

Landslaget söker "ryggrad": "Ska aldrig kopiera"

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTT

Gamla trotjänare har tackat för sig – och ett stort tomrum ska fyllas.

Fotbollslandslaget genomgår ett generationsskifte och söker en ny "ryggrad"

Jag tycker alla ska ta större plats, säger Janne Andersson.

Annons

Annons

När herrlandslaget går in i VM-kvalmatcherna mot Spanien (2 september) och Grekland (8 september) saknas en drös tongivande spelare.

Marcus Berg, Sebastian Larsson, Mikael Lustig Gustav Svensson, Pontus Jansson och Andreas Granqvist har alla slutat efter uttåget i EM-åttondelen i somras.

"Man ska ha respekt"

Tillsammans skrapade de ihop 464 landskamper – och Janne Andersson räknar med att både gruppen och spelet på planen kommer att påverkas.

Fotboll är ett erfarenhetsspel för mig. Erfarenheten av att ha varit med när det blåser till lite. Landskamper är en anspänning för alla spelare, även för de rutinerade, men de har lärt sig hantera det på ett annat sätt. Anledningen till att jag och Peter (Wettergren) hittade rätt ganska snabbt var ju de här spelarna, som var lite ryggrad och tog ett stort ansvar. De hjälpte oss in i jobbet, säger han.

Andersson har nu utsett en ny kaptenstrio där Victor Nilsson Lindelöf tar över bindeln medan Albin Ekdal och Emil Forsberg blir vicekaptener.

De här tre är uttalade och tydliga lagkaptener utifrån ett gruppdynamiskt perspektiv. Jag förväntar mig att de ska vara precis som de varit fast lite mer. Samtliga har varit med under våra fem år. Men man ska ha respekt för att andra försvinner och försöka hantera det på bästa sätt, så att vi inte tappar gruppdynamiken, säger han.

Annons

Annons

"Ska aldrig kopiera"

Utöver de tre nämnda tror han även att fler kommer att behöva ta ett större ansvar.

Jag tycker alla ska ta större plats, men det är naturligt är att en spelare som Robin Olsen som har väldigt hög status tar mer plats. Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson har också varit med under alla år. Sedan får vi inte glömma att vi har en del unga som Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Spelare som verkligen tar för sig på alla sätt och vis och gör det jättebra.

Det är på många sätt ett generationsskifte som väntar landslaget och även om Janne Andersson har sina grundbultar och principer räknar han med en hel del förändring både i truppen och på planen.

Man ska aldrig kopiera, det blir alltid sämre än original. De ska formas utifrån sina förutsättningar och det ska bli jätteroligt att vara med på processen. Vi kommer inte sikta på något helt nytt, men det blir andra röster som hörs och andra saker som sägs, det blir spännande att få följa som ledare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!