Landslagsbas planeras utanför Stockholm

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hoppas att planerna på ett nationellt tränings- och utbildningscenter blir verklighet. Arkivbild.
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hoppas att planerna på ett nationellt tränings- och utbildningscenter blir verklighet. Arkivbild.
FotbollTT

Ett nytt högkvarter för landslagsverksamheten nordväst om Stockholm planeras.

Ett nationellt tränings- och utbildningscenter för att utveckla spelare, ledare och domare är en viktig pusselbit och nu går arbetet framåt, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Annons

Annons

För några år sedan undersökte Svenska fotbollförbundet möjligheterna att bygga en landslagsbas i närheten av Arlandastad, men det projektet föll på för höga bullernivåer.

Siktet är nu inställt på ett område i Järfälla kommun, nära Barkarby, 15 kilometer nordväst om centrala Stockholm.

Det är fullt möjligt att ha klart inom fyra år, säger tidigare landslagskaptenen Patrik Andersson, en av personerna bakom projektet, till Aftonbladet .
Vi har mött upp det som SvFF vill ha i en sådan här anläggning. Det är varken långt till city eller Friends och ligger i anslutning till nya förbifarten, E18 och järnvägen, säger Andersson, numera affärsutvecklare på byggkoncernen Serneke, till tidningen.
Tillsammans med Järfälla kommun utreder vi platsen, dess omgivning och kapacitet. Detta vill vi ska landa i en markanvisning.

Tanken är att anläggningen på 61 000 kvadratmeter ska innehålla fotbollsplaner utom- och inomhus, gym, rehabklinik, pool, restaurang, utbildningslokaler, boende och eventuell hotelldel.

Vi vill att svensk fotboll ska kunna mäta sig med de bästa landslagen i världen. För att kunna göra det krävs förutsättningar som mäter sig med de absolut bästa – kanske ännu bättre eftersom vi är ett land i norra Europa. Ett nationellt tränings- och utbildningscenter för att utveckla spelare, ledare och domare är en viktig pusselbit och nu går arbetet framåt. Vi har uppdaterat kravspecen. Det skulle bli en destination för alla svenska landslag, säger Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Men förbundet har inte för avsikt att äga eller driva anläggningen. Sjöstrand ser heller inte anläggningen som ett högriskprojekt för förbundet.

Nej, det tycker jag inte. Men att få ihop ekonomi, kalkyler och förhandlingar blir nyckeln. Vi har stora krav men ser oss som hyresgäster till skillnad mot på Friends. Även i tuffa tider är det viktigt att ha något att se fram mot, något som främjar utveckling och tar oss framåt. Det är rimligt med ett slutligt beslutsunderlag under nästa år, säger Sjöstrand till Aftonbladet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons