A-
A+

Landslagsspelaren trakasserades av lagkamrater

Lisa De Vanna i en VM-match med Australien 2019. Arkivbild.
Lisa De Vanna i en VM-match med Australien 2019. Arkivbild.
FotbollTT

Som 17-åring och ny i det australiska landslaget blev Lisa De Vanna själv trakasserad av äldre lagkamrater.

Nu vill hon se ett slut på tystnadskulturen inom damfotbollen.

Annons

Annons

Uppgifterna om att amerikanske tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp har den senaste veckan skakat om fotbollsvärlden. I kölvattnet av den skandalen berättar den australiska landslagslegendaren Lisa De Vanna nu om en kultur där sexuella trakasserier, övergrepp och mobbning har varit vanligt förekommande under hela karriären.

Det är ett känsligt område, ingen vill prata. Men det gäller att våga träda fram och ha kurage. Har jag blivit utsatt för sexuella trakasserier? Ja. Har jag blivit mobbad? Ja. Utfryst? Ja. Har jag sett saker som har gjort mig obekväm? Ja, säger hon i en intervju med Daily Telegraph som Expressen citerar.

I intervjun säger 36-åringen att hon har sett "kulturella problem på alla nivåer – från män och kvinnor – och unga tjejer som kommer fram nu måste vara modiga. Och de som har varit utsatta måste veta att de inte är ensamma".

De Vanna, tidigare i bland annat AIK och Linköping innan hon nyligen lade skorna på hyllan, berättar också om hur hon själv blev trakasserad och påhoppad av några lagkamrater som 17-åring och ny i Australiens landslag.

Jag kämpade mig upp från golvet med sparkar och skrik, berättar hon enligt nyhetsbyrån AP.
Som ung spelare visste jag inte hur jag skulle hantera det... Men det händer fortfarande på alla nivåer och det är dags att prata högt om det.

Australiens fotbollsförbund har efter De Vannas intervju uppmanat spelare att göra formella anmälningar om de har utsatts för sexuella trakasserier eller andra övergrepp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.