A-
A+

Landslagsstjärnorna kör Ski Classics

Ebba Andersson tar sig från prispallen i världscupen till Ski Classics i Vålådalen.
Ebba Andersson tar sig från prispallen i världscupen till Ski Classics i Vålådalen.
LängdskidorTT

I söndags fick Ebba Andersson och Jens Burman kliva upp på prispallen i samband med världscupavslutningen.

Nu utmanar de, tillsammans med flera andra i landslaget, långloppsåkarna i samband med helgens två Ski Classics-lopp i Vålådalen.

Det är jätteroligt att de som åker kortbaneskidåkning nu vill prova på långlopp, säger David Nilsson, vd för långloppscupen Ski Classics.

Annons

Annons

Ebba Andersson och Jens Burman har en färsk succéhelg i bagaget. Andersson blev tvåa på damernas tremil i schweiziska Engadin och säkrade därmed tredjeplatsen i totala världscupen – och blev därmed första svenska damåkare på 33 år att sluta topp tre i världscupen.

Jens Burman tog i sin tur sin första pallplats i världscupen i karriären när han blev trea på herrarnas femmil.

Stjärntätt

Världscupsäsongen må vara över men det är däremot inte skidsäsongen. Andersson och Burman kommer nämligen att ställa upp i Ski Classics i Vålådalen tillsammans med landslagskollegorna Emma Ribom och William Poromaa. Dessutom har britten Andrew Musgrave signalerat att han ställer upp.

Det är alltså bäddat för en kamp mellan världscupåkare, som ofta åker med fästvalla mot världens bästa långloppsåkare, som bara stakar på blanka skidor utan fästvalla. Bara det blir ett inslag som skapat stort intresse inom skidcirkusen.

Just nu pågår en process där det bestäms vilka långloppslag som dessa landslagsåkare kommer att representera. Det offentliggörs senare i veckan, liksom beskedet om att de åker både lördag och söndag.

Annons

Annons

Två långlopp

Detta blir nämligen första helgen i Ski Classics som det genomförs två långlopp samma helg.

På lördagen avgörs ersättningsloppet för norska Birkebeinerrennet som flyttades till Vålådalen på grund av pandemin. Ett lopp på 54 kilometer i en mer kuperad terräng.

På söndagen körs ett 64 kilometer långt lopp i en flackare terräng. Det är ersättning för finska Ylläs-Levi som också flyttades till Vålådalen.

David Nilsson, på Ski Classics säger att detta blir ett bra test på hur åkarna upplever att åka två långlopp samma helg. Något som kan bli mer aktuellt nästa år då Ski Classics planerar att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. Då kommer SVT att sända loppen.

Nu kommer vi att noga fånga upp reaktionerna från åkarna efter helgens tävlingar och lyssna på hur det uppfattade detta, säger David Nilsson som vill vänta med att ge besked om landslagsåkarna kör båda loppen eller ett av dem.

Ingen Bjørgen

Helt klart är att Marit Bjørgen, som kom tvåa i Vasaloppet inte kommer att åka någon mer tävling i Ski Classics detta år. Nu är frågan om hon åker något långlopp nästa år.

Det bästa vi kan göra är att ge henne lite tid att fundera och inte pusha henne. Hon vet vad hon går för och vad som krävs. Hon måste få känna, med två barn, om hon har den tid och energi som krävs. Jag tror hon hade en bra upplevelse i Vasaloppet, säger David Nilsson.

Rättat: I en tidigare version stod det att Jens Burman hade tagit sin första seger. Rätt ska vara pallplats i brödtextens andra utgång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!