A-
A+

Landssorg för Pelé – hedras på hemmaarenan

Fans vid en bild av fotbollslegendaren Pelé utanför Vila Belmiro stadion in Santos där Pelé kommer att ligga på lit de parade på måndag nästa vecka.
Fans vid en bild av fotbollslegendaren Pelé utanför Vila Belmiro stadion in Santos där Pelé kommer att ligga på lit de parade på måndag nästa vecka.
FotbollTT-AP

Fotbollslegendaren Pelé avled på sjukhus i São Paulo på torsdagen. På måndag förs hans kista till hemstaden Santos och placeras i mittcirkeln på den arena där han spelade några av de bästa matcherna i sin karriär.

Brasiliens regering har utlyst tre dagars landssorg efter ikonens bortgång.

Annons

Annons

Cristo Redentor i Rio de Janeiro är upplyst i de brasilianska färgerna för att hedra den framlidne Pelé.
Cristo Redentor i Rio de Janeiro är upplyst i de brasilianska färgerna för att hedra den framlidne Pelé.
En kvinna tar en bild vid en plats där Pelé hedras utanför stadion Maracanã i Rio de Janeiro.
En kvinna tar en bild vid en plats där Pelé hedras utanför stadion Maracanã i Rio de Janeiro.

På torsdagen meddelade Pelés familj att en av alla tiders största, kanske till och med den allra största, fotbollsspelaren i världen gått bort.

Pelé opererade bort en tumör i tjocktarmen förra året. Den 29 november i år lades han in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo för att hans medicinering behövde justeras.

Ett par veckor senare meddelade sjukhuset att det hade skett en "utveckling" i 82-åringens cancer och att hans hjärt- och njurfunktioner hade försämrats.

Hans agent Joe Fraga bekräftade Pelés bortgång med orden: "Kungen har avlidit".

Och dottern Kery Nascimento, som tillsammans med sina syskon vakat på sjukhuset vid sin fars sida i en vecka, skrev på Instagram: "Allt vi är, är vi tack vare dig. Vi älskar dig för evigt. Vila i frid."

Brasiliens regering meddelade efter beskedet om Pelés bortgång att man utlyst en tre dagar lång landssorg. Beskedet kom i ett uttalande från den avgående presidenten Jair Bolsonaro.

Pelés hemstad Santos har utlyst en sorgeperiod på sju dagar efter legendarens bortgång.

Hedras i mittcirkeln

Ett par timmar efter beskedet om Pelés bortgång meddelade Santos, klubben som han spelade för i Brasilien, att de kommer att hålla i legendarens begravning.

Pelés kista kommer att lämna Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo tidigt på måndagen och kommer att föras till Santos hemmaarena Vila Belmiro utanför storstaden där den ska placeras i mittcirkeln på planen.

Allmänheten kommer att få komma in på stadion från klockan tio på måndagsmorgonen till klockan tio på tisdagen för att hylla och ta ett sista farväl av Pelé.

Kistan kommer därefter att föras genom Santos gator och passera förbi Pelés 100-åriga mammas hem. Enligt medier i Brasilien är modern, Celeste, mycket sjuk och kan inte lämna sitt hem.

Pelé kommer sedan att begravas, med endast familjen på plats, på begravningsplatsen Necrópole Ecumênica i Santos.

Pelé har fortfarande ett hus i staden som han levde i större delen av sitt liv. De sista åren bodde han i Guarujá.

Annons

Annons

Tre VM-guld

Pelé, vars egentliga namn var Edson Arantes do Nascimento, slog igenom som 17-åring då han vann VM-guld med Brasilien i Sverige 1958. Resten är fotbollshistoria. Pelé gick från doldis till internationell superstjärna och rankas av många som historiens största fotbollsspelare med sina tre VM-guld.

Han var förutom VM-vinsten 1958 även med i Brasiliens guldlag 1962 och 1970 och gjorde totalt 77 mål på 92 landslagsmatcher för Brasilien.

Klubblaget Santos vann i princip allt som gick att vinna under Pelés tid i klubben 1956–1974. Bland mycket annat vann laget två segrar i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Europas Champions League, och en lång rad ligatitlar. Pelé avslutade karriären i dåvarande amerikanska proffslaget New York Cosmos där han spelade 1975–1977.

Enligt organisationen RSSSF, som samlar ihop fotbollsstatistik världen över, stod han för 767 mål på 831 officiella matcher, med träningsmatcher och andra matcher har han enligt organisationens uppgifter registrerats för 1 284 mål på 1 375 matcher.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.