A-
A+

"Lär barnen ha sina saker nära inpå"

Lär barnen vilka grejer som är stöldbegärliga och hur de kan förhindra stöld, uppmanar Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
Lär barnen vilka grejer som är stöldbegärliga och hur de kan förhindra stöld, uppmanar Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
BrottTT

Med nytt läsår och undervisning på plats bedöms stölderna i skolan öka.

Utbilda dina barn och märk deras grejer, uppmanar Stöldskyddsföreningen.

Annons

Annons

Under fjolåret anmäldes 5 353 stölder i skolor och fritidshem. Det var väsentligt färre än de tre föregående åren, vilket kan förklaras med pandemin.

Pandemin påverkar stöldstatistiken även detta år, men Stöldskyddsföreningen konstaterar att antalet stölder under april-juni ligger högre än motsvarande period i fjol.

När ett nytt läsår nu ska genomföras med eleverna på plats i skolan talar det mesta för att ökningen fortsätter.

Inte lämna

Så vad är det klokaste och bästa en förälder kan göra för att förhindra stölder?

Vi föräldrar kan lära våra barn att tänka brottsförebyggande, som att ha sina saker så nära inpå som möjligt. Det stjäls mycket i omklädningsrum, så lär barnen att ta med kläderna in i gympasalen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid Stöldskyddsföreningen.

Ett annat råd är att namnmärka så mycket som möjligt.

Vi märker barns kläder på dagis, men av någon anledning blir det inte lika viktigt när barnen börjar skolan. Fortsätt märka, uppmanar Lina Nilsson.

Andra råd är att se till att barnen har säkra lösenord på dator och mobil, och att de låser fast sin cykel i ramen i ett fast föremål.

Annons

Annons

Mindre kontanter

Mest stöldbegärligt är dyrare märkeskläder - som jackor och skor - mobiltelefoner och cyklar. De stöldbegärliga prylarna lär inte ha blivit färre, men faktum är att över en längre tidsperiod, de senaste tio åren, har stölderna i skolan minskat.

Förut var det väldigt vanligt med kontantstölder i skolorna. Nu använder vi inte kontanter i samma utsträckning, så det kan vara en bidragande orsak, säger Lina Nilsson
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!