A-
A+

Lärare får fängelse för sexbrott mot elever

Borås tingsrätt meddelade på onsdagen dom mot den lärare som åtalats för sexbrott mot flera elever. Arkivbild.
Borås tingsrätt meddelade på onsdagen dom mot den lärare som åtalats för sexbrott mot flera elever. Arkivbild.
BrottTT

Läraren i Borås sökte hjälp för sin dragning till barn redan 2018. Trots det fortsatte han att arbeta på skolan – och förgrep sig under tiden på ett stort antal elever.

Nu döms mannen till 4,5 års fängelse för bland annat en våldtäkt mot barn.

Annons

Annons

Under våren 2021 berättade några elever på en skola i Borås om hur en av lärarna utsatt dem för sexuella ofredanden. När polisen inledde en utredning växte sedan ärendet – och fler och fler elever vittnade om att de utsatts.

När läraren åtalades i oktober i år fanns 15 elever med som brottsoffer. Nu döms han till 4,5 års fängelse.

Mannen åtalades för tre våldtäkter mot barn, men tingsrätten dömer honom endast för en av dem. De andra två gärningarna bedöms som allvarliga fall av sexuellt ofredande. Dessutom döms han för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett stort antal fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott och viss annan brottslighet. Han frikänns från ansvar för ett mindre antal brott.

Erkänner delar

"Det är klart försvårande att brotten skett i skolan, som är en plats där barn ska kunna känna sig trygga, i synnerhet i förhållande till de vuxna som anförtrotts ansvaret att arbeta där", säger rättens ordförande, rådmannen Frida Barrstrand, i ett pressmeddelande.

Mannen har tidigare erkänt en del av det han anklagas för. I andra fall nekade han till att beröringarna skulle ha varit av sexuell karaktär, och menade att de skulle ha hänt genom lek. Åklagaren ansåg dock att många av brotten varit planerade och yrkade på sju års fängelse.

"Vid bestämmandet av fängelsestraffets längd får det betydelse att tingsrätten bedömt en, och inte tre, av gärningarna som våldtäkt mot barn", säger Frida Barrstrand.

Annons

Annons

Åklagare: "Glädjande"

Kammaråklagare Andreas Lennartsson betonar att han inte hunnit läsa domen i detalj, men konstaterar att han är relativt nöjd med utfallet.

Det är glädjande att tingsrätten verkar ha gått på min argumentationslinje, och att man har tagit till sig de här barnens berättelser, säger han.

TT: Samtidigt dömdes han bara för en av de tre våldtäkter mot barn han åtalats för, vad tänker du om det?

Det är väl den stora orsaken till att straffet inte blev så långt som jag hade yrkat på. Jag argumenterar för en annan bedömning i den delen men jag kan förstå hur tingsrätten har resonerat, säger Andreas Lennartsson.

De utsatta elevernas juridiska ombud krävde att läraren skulle betala sammanlagt nästan 1,3 miljoner kronor i skadestånd. Tingsrätten dömer honom dock endast att betala drygt 400 000 kronor sammanlagt.

Hade sökt hjälp

Mannen sökte hjälp för sin dragning till barn redan 2018 – något han också lyfter fram som ett skäl för att han borde dömas till ett lindrigare straff. Tingsrätten håller dock inte med.

"Det är förvisso i sig positivt att XX sökte vård. Det står samtidigt klart att han, fullt medveten om problematiken, valde att inte följa vårdgivarens upprepade råd att avsluta sin anställning. Tvärtom fortsatte han, med insikt i saken, att utsätta eleverna för en stor risk, vilken också kom att förverkligas", skriver Borås tingsrätt i domen.

Försvarsadvokat Lars Almlöf säger att han och hans klient i vissa delar anser att tingsrätten gjort en riktig bedömning, i andra delar är besvikna på domen.

Det vi är mest besvikna över är att tingsrätten inte anser att det föreligger några förmildrande omständigheter trots att han hade den här diagnosen, att han sökte hjälp för det och att han blev av med sitt arbete, säger han.
Och bortsett från det så tycker vi ändå att straffet är något för högt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.