A-
A+

Larm dröjde när femåring i Hagfors försvann

Den femårige pojken försvann från stödboendet i Hagfors tidigt på morgonen den 15 juni i år. Några timmar senare hittades han död i en närbelägen å. Arkivbild.
Den femårige pojken försvann från stödboendet i Hagfors tidigt på morgonen den 15 juni i år. Några timmar senare hittades han död i en närbelägen å. Arkivbild.
OlyckorTT

Det dröjde 53 minuter från det att en femårig pojke försvann från ett HVB-hem i Hagfors i somras till dess att polis larmades. Då var det inte personalen på boendet som larmade, utan socialjouren, visar en granskning som P4 Värmland och Kaliber gjort.

Annons

Annons

Pojken hittades efter ett par timmar död i en närbelägen å.

En genomgång av boendets Lex Sara-anmälan och SOS Alarms loggar visar att boendet ringde 112 en dryg halvtimme efter försvinnandet, men att personalen bad om att bli kopplad till socialjouren. Efter en stunds väntan i telefonkö kom de fram och efter diskussion med socialjouren blev det alltså socialjouren som larmade.

De skulle ringt till polis och räddningstjänst på en gång, så fort de fick reda på att han var försvunnen och de inte hittade honom, säger pojkens pappa till radion.

Enligt radion kan det finnas oklarheter kring hur ett HVB-hem ska agera vid liknande nödlägen. Ulrik Bonnevier, divisionschef på omsorgsföretaget Humana som ägde HVB-hemmet, kan inte svara på om personalen agerat korrekt eller inte:

Det finns en övergripande rutin för det, huruvida det funnits en rutin i verksamheten utifrån verksamhetens målgrupp och behov, det kan inte jag svara på.

Han säger att all tillgänglig personal "var ute och letade febrilt" vid försvinnandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.